Marcel Ciolacu, la inaugurarea primului centru regional de colectare a ambalajelor al societăţii RetuRO

Marcel Ciolacu
Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat luni, la inaugurarea primului centru regional de colectare a ambalajelor al societăţii RetuRO, din Cluj, că peste doar trei zile se va lansa Sistemul Garanţie-Returnare în România, care va fi al doilea cel mai mare astfel de sistem din Europa, după Germania, reprezentând în acelaşi timp o premieră globală – cel mai mare sistem de acest fel integrat.

”Fac parte dintr-o generaţie în care am fost învăţaţi să nu irosim resursele pe care le avem la dispoziţie. Îmi amintesc cum în copilărie toate mingile de fotbal ni le luam cu banii strânşi pe sticlele pe care le strângeam zile în şir toţi copiii de la bloc. Dar dincolo de aceste mici beneficii, cred că cel mai important era că toţi aderasem, conştient sau nu, la acele principii legate de responsabilitate şi sustenabilitate faţă de mediul înconjurător”, a spus premierul în discurs.

Şeful Executivului a arătat că ”a venit timpul să ne întoarcem la aceste principii sănătoase”.

”Mă bucur că pot participa alături de dumneavoastră la evenimentul de inaugurare a primului centru regional de colectare a ambalajelor al societăţii RetuRO, din Bonţida, judeţul Cluj. Este un eveniment cu atât mai important cu cât peste doar trei zile se va lansa Sistemul Garanţie-Returnare în România. De aceea, cred că astăzi vorbim de un moment zero pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel naţional. Nu mă feresc de cuvinte. Cred că este un moment istoric care va consemna debutul celui mai ambiţios proiect de economie circulară a României şi forţa primului parteneriat public-privat funcţional”, a spus premierul.

El a precizat că ”guvernul actual, împreună cu mediul privat, au reuşit să dea drumul poate celui mai important proiect de ţară în acest domeniu din ultimii 30 de ani”. ”Vreau să îl felicit pe ministrul Mediului, domnul Mircea Fechet, pentru determinarea de a pune în aplicare acest sistem, dar şi pe reprezentanţii mediului privat, producători şi importatori de băuturi în ambalaje SGR, pentru că au înţeles că aceasta este calea cea mai bună de urmat pentru o ţară mai curată şi pentru a avea ambalaje mai sustenabile”, a subliniat Ciolacu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: