„Aderarea la UE, alături de aderarea la NATO, reprezintă cel mai important obiectiv național al României după căderea comunismului, care a antrenat modernizarea societății românești, prin racordarea la setul de valori şi principii europene şi euro-atlantice. Calitatea de membru al Uniunii Europene a reprezentat îndeplinirea aspirației cetățenilor români de a redeveni parte a comunității europene de valori, prosperitate şi securitate. Trebuie să fim conștienți că reușita acestui proiect s-a bazat pe consensul întregii societăți şi al întregii clase politice a noastre, dar și pe solidaritatea europeană, prin susținerea extinderii Uniunii, pentru unificarea continentului, depășirea diviziunii lumii postbelice şi a traumelor istorice de după instalarea în Europa a Cortinei de Fier”, transmite șeful Guvernului.
El arată că, în actualul context marcat de multiple provocări, eforturile de consolidare a rolului României în interiorul UE, dar și cele care vizează consolidarea Uniunii Europene înseși, trebuie susținute constant de toți cetățenii români și, în același timp, cetățeni europeni.
Marcel Ciolacu susține că aderarea la UE a adus României numeroase beneficii economice, sociale, politice și culturale.
„Datorită calității de stat membru, România a devenit, în timp, o țară democratică, mai sigură și mai prosperă pentru cetățenii ei. Odată cu creșterea PIB-ului României a prosperat și calitatea vieții românilor, iar legăturile economice și comerciale ne-au adus mai multă dezvoltare prin apartenența la Piața Unică. De asemenea, implementarea în ritm susținut a proiectelor finanțate din bani europeni a contribuit la modernizarea infrastructurii, dezvoltarea satelor și localităților românești, precum și la o îmbunătățire generală a serviciilor publice. De la momentul aderării noastre la UE, în ianuarie 2007, și până în martie 2025, România a primit peste 100 miliarde euro, bani europeni, iar PIB-ul României s-a triplat ulterior aderării la Uniunea Europeană, ceea ce s-a reflectat în reducerea diferențelor de dezvoltare atât în interiorul țării, între diferitele regiuni, cât și în raport cu alte state membre ale Uniunii. Beneficiile s-au resimțit inclusiv pe piața muncii, unde salariul mediu net a ajuns în martie 2024 la nivelul de 5,185 RON, față de aproximativ 1,000 RON cât era înainte de aderare”, transmite premierul.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News