Skip to content
Politică

Marcel Ciolacu, PRIMA reacție după ce AEP a cerut amânarea alegerilor locale: Nu cred că este o decizie politică

Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat pentru PSnews.ro că va avea loc o întâlnire la nivelul partidului în legătură cu  propunerea AEP ca alegerile locale să aibă loc în 6 luni de la încetarea stării de urgenţă.

Ciolacu a precizat că până la acest moment nu a avut loc nicio discuție cu AEP și Ludovic Orban pe această temă.

„N-am avut nicio discuție, nici în interiorul partidului, nici cu premierul, nici cu AEP. Trebuie să vedem care este prognoza. Este adevărat, trebuie făcută amânarea alegerilor prin lege, în Parlament. O să mă sfătuiesc cu colegii din PSD să vedem ce decizie vom lua. Nu cred că este o decizie politică. În primul rând trebuie să vedem ce se întâmplă cu epidemia de coronavirus în România, aceasta este prioritatea”, a declarat Marcel Ciolacu pentru PSnews.ro

Preşedintele AEP: Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă

Organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra celor parlamentare planează un mare grad de incertitudine, afirmă preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin Mitulţu – Buică, înr-o scrisoare adresată preşedintelui Klaus Iohannis,, premierului Ludovic Orban, preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi vicepreşedintelui Senatului Titus Corlăţean. AEP propune prelungirea mandatelor actualilor aleşi locali şi organizarea alegerilor locale în şase luni de la încetarea stării de urgenţă. Premierul Ludovic Orban a afirmat, vineri, că va chema partidele la consultări, iar împreună cu acestea va analiza situaţia existentă şi apoi va fi luată o decizie în privinţa alegerilor locale.

”Epidemia de COVID – 19 a generat multiple consecinţe negative şi a avut un impact major asupra întregii societăţi româneşti. În acest context, organizarea la termen a alegerilor locale a devenit o misiune cvasi-imposibilă, iar asupra datei alegerilor parlamentare, ce ar trebui să aibă loc la finalul anului, planează un mare grad de incertitudine”, scrie Constantin Mituleţu – Buică, argumentând că foarte multe state şi-au amânat alegerile şi referendumurile programate în acest an.

De asemenea, statele care su decis să respecte datele de organizare a scrutinelor iau măsuri speciale pentru a evita contactele fizice şi pentru a asigura sănătatea publică.

În cazul României, alegerile locale ar urma să aibă loc în 28 iunie, iar hotărârile pentru organizarea lor ar trebui să intre în vigoare cel mai târziu la 13 aprilie.

Mituleţu-Buică menţionează că, indiferent de opţiune – organizarea scrutinului la terman sau amânare – este necesară modificarea legislaţiei primare, ceea ce implică o durată minimă între 3 şi şase luni înaintea demarării perioadei electorale propriu-zise.

Depăşirea termenului de 13 aprilie pentru anunţarea datei alegerilor locale presupune prelungirea mandatului actualelor autorităţi locale, care se poate face doar prin lege.

În aceste condiţii, AEP transmite şi un proiect de modificare a Codului Administrativ, prin care, pe durata stării de  mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, mandatele primarilor, consilierilor locali şi judeţeni şi ale preşedinţilor de CJ se prelungesc până la depunerea jurământului de către succesorii lor.

De asemenea proiectul menţionează că alegerile se organizează în cel mult şase luni de la data încetării stării de  mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *