Skip to content
Politică

Marcel Ciolacu pune condiții pentru eliminarea pensiilor speciale: PNL și USR să nu mai boicoteze Senatul

Inquam Photos/George Călin

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, pune condiții pentru introducerea în circuitul legislativ a proiectelor PNL și USR de abrogare a pensiilor speciale: liberalii și useriștii să nu mai boicoteze Senatul, astfel încât să poată fi votată legea privind dublarea alocațiilor pentru copii.

”Voi convoca de îndată Birourile Permanente Reunite pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu condiția ca acești bani să fie folosiți pentru DUBLAREA ALOCAȚIILOR! Asta înseamnă ca PNL și USR să nu mai chiulească și să deblocheze urgent activitatea Senatului. Până atunci, tot ce fac se numește minciună și populism ieftin!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

" "
" "

Reacția liderului PSD vine după ce PNL, USR și PMP au cerut marți introducerea în regim de urgență în circuitul legislativ a inițiativelor legislative care vizează abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

În ultima lună, Senatul a fost blocat după ce PSD a pierdut majoritatea în Biroul Permanent, iar PNL, USR și UDMR au boicotat ședințele conducerii acestei Camere a Legislativului.

În parlament există două inițiative legislative care prevăd abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Prima a fost depusă de USR în septembrie 2017, iar cea de-a doua a fost depusă de Florin Roman în mai 2020. Ambele propuneri legislative sunt blocate în comisii. Ele vizează abrogarea articolelor 49 și 50 din legea privind statutul senatorilor și deputaților, care prevăd acordarea pensiilor speciale pentru parlamentari.

În ceea ce privește alocațiile, potrivit unei legi adoptate la inițiativa PSD la finalul anului trecut, acestea urmau să se dubleze de la 150 la 300 de lei.

Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.

Pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă și 98 de abțineri, dar guvernul a atacat la CCR actul normativ, unde a pierdut.

Ulterior, Guvernul PNL a venit cu o nouă ordonanță de urgență prin care a introdus majorarea etapizată a alocațiilor, dar Parlamentul a respins actul normativ, păstrând în vigoare măsura de dublare a acestora.

Astfel, ordonanța de urgență care prevede creșterea cu 20%, începând cu 1 august, a alocațiilor copiilor a fost adoptată de guvern pe 29 iulie. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022.

Ajunsă în Parlament, și această OUG a fost modificată, fiind eliminată creșterea etapizată a alocațiilor și fiind menținută dublarea acestora. Guvernul a atacat din nou legea la CCR, dar a pierdut a doua oară. Președintele a solicitat Parlamentului reexaminarea actului normativ, iar PSD voia să introducă în circuitul legislativ aceasta cerere a șefului statului.

Ordonanța de urgență privind majorarea etapizată a alocațiilor este în prezent în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *