Skip to content
Politică

Marcel Ciolacu, scrisoare pentru Mugur Isărescu: PSD nu ”atentează” nici la neutralitatea și nici la caracterul apolitic al BNR!

Inquam Photos/Octav Ganea

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, transmite o scrisoare guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, asta după ce BNR a acuzat PSD că folosește mesajele specialiștilor de la Banca Națională în campania electorală. Ciolacu susține că analiza economistului șef al BNR, Valentin Lazea, a fost una destul de clară și produce efecte în rândul oamenilor.

Domnului Mugur Isărescu, Guvernator al Băncii Naționale

" "
" "

Domnule Guvernator,

Potrivit legislației în vigoare, Banca Națională a României este o instituție independentă și, din această perspectivă, orice remarcă publică, făcută de orice membru al conducerii BNR, pornește de la premisa că nu are caracter politic, că se bazează pe realități obiective și că reflectă nivelul de profesionalism și decență, specific băncii centrale.

În mod real, însă, nu poate exista distincție între afirmațiile personale și cele profesionale, făcute în numele instituției, atunci când e vorba de un specialist al BNR cu notorietate și funcție. Nici în vremuri normale și cu atât mai puțin acum, în criză! Toate declarațiile făcute de oficiali ai BNR produc efecte, indiferent dacă sunt făcute în nume personal sau de la pupitrul oficial.

Prin urmare, opinia recentă a domnului Valentin Lazea – economistul șef al BNR – privind reducerea cu 20% a salariilor, prin diminuarea la 4 zile a săptămânii de lucru, a provocat o reală preocupare în rândul opiniei publice atentă la orice comunicare venită dinspre banca centrală. Această preocupare nu putea fi ignorată de Partidul Social Democrat, ca susținător și apărător al oamenilor care-și câștigă existența prin muncă.

Postarea făcută de PSD pe una dintre rețelele de socializare evocă și compară atitudini și fapte reale și avertizează că istoria se poate repeta! Nimic mai mult!

Situația de acum este comparabilă cu cea din 2009-2010, când domnul Lucian Croitoru era consilierul dumneavoastră și, desemnat premier, a promovat public ”soluția” tăierii salariilor, aplicată ulterior de guvernarea Băsescu-Boc, cu aceeași abordare ”de dreapta” ca și cea de acum, Iohannis-Orban.

Vă asigur, dle Guvernator, că PSD nu ”atentează” nici la neutralitatea și nici la caracterul apolitic al BNR! Iar evidențierea unor avertismente de mare importanță pentru populația țării, fără a le fi schimbat sensul ori alterat conținutul, provenite de la specialiști ai BNR, nu transmite, în niciun caz, vreun mesaj politic similar cu cel postat pe Facebook de către directorul Direcției Stabilitate Financiară a BNR, domnul Eugen Rădulescu:

Vă înțeleg preocuparea pentru menținerea BNR în zona neutralității apolitice și vă transmit, dle Guvernator, întreaga mea apreciere pentru eforturile de împlinire deplină a acestui deziderat.”, scrie Marcel Ciolacu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *