Marcel Ciolacu, noua victimă a deepfake-ului. Premierul României apare în reclame false promovând investițiile la Hidroelectrica.
Marcel Ciolacu, premierul României, a devenit victima unui deepfake. Pe internet au apărut imagini manipulate în care pare să promoveze investiții la Hidroelectrica.
Ciolacu, victima deepfake
În videoclipul fals, care a fost difuzat pe mai multe platforme de socializare și a fost sponsorizat pentru a ajunge la un public mai larg, Marcel Ciolacu este văzut îndemnând publicul să investească în Hidroelectrica și sugerând că această companie oferă oportunități de investiții profitabile. Imaginile manipulate au fost distribuite masiv pe rețelele de socializare, ceea ce a generat confuzie și îngrijorare în rândul publicului.
„Dragi români, am plăcerea să vă informez că de la începutul noului an, compania energetică de stat Hidroelectrica a deschis oportunități de investiții pentru cetățenii români (…). Plata profiturilor este garantată de stat”, pare că spune Marcel Ciolacu în videoclip.
Reacția Hidroelectrica
Reprezentanții Hidroelectrica au reacționat rapid la acest incident, sfătuindu-i pe oameni să se informeze doar din surse oficiale și credibile, precum site-ul companiei sau presa de specialitate.
Ei au subliniat că promisiunile de câștiguri exagerate ar putea fi semne ale unor tentative de fraudă și au atras atenția asupra importanței raportării informațiilor false întâlnite pe platformele online.
„În situația în care posibilele câștiguri promise par nejustificat de avantajoase, cel mai probabil aveți de-a face cu o tentativă de fraudă. Nu încărcați datele personale sau informațiile bancare pe platforme online care promit astfel de câștiguri.
Raportați informațiile false pe care le întâlniți pe platformele online. Reprezentanții societății nu au încurajat și nu încurajează prin declarații publice utilizarea unei anumite platforme de tranzacționare”, au transmis reprezentanții Hidroelectrica.
Sorin Grindeanu și Sebastian Burduja au fost și ei victimele deepfake
În plus, au apărut și alte cazuri similare de deepfake implicând membri ai Guvernului. Sorin Grindeanu, ministrul transporturilor, a declarat că a sesizat autoritățile după ce pe internet au apărut imagini editate cu el, promovând o vânzare fictivă de acțiuni la compania ENEL.
De asemenea, Sebastian Burduja, ministrul energiei, a depus și el o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru o tentativă de deepfake care încerca să păcălească cetățenii cu o schemă de investiții inexistente la compania ENEL.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News