Skip to content
Politică

Marea Britanie, încotro? Victor Negrescu, fost ministru pentru Afaceri Europene: România ar trebui să se implice

Parlamentul a respins acordul Brexitului cu un vot copleşitor, aruncând Regatul Unit într-o criză, cu doar zece săptămâni înainte ca ţara să părăsească Uniunea Europeană.

Camera Comunelor s-a pronunţat cu 432 la 202 voturi împotriva acordului încheiat de Guvernul Theresei May şi UE în noiembrie.

Atât aleșii pro-europeni, cât şi susţinători ai Brexitului au respins îndemnurile premierului de a susţine textul şi de a da curs rezultatului referendumului din iunie 2016 prin care britanicii s-au pronunţat în favoarea părăsirii Uniunii.

Detalii aici: Parlamentul britanic respinge acordul ieșirii din UE. Pericol de Brexit fără acord

În acest context, redacția PSNews a luat legătura cu  fostul ministru al Afacerilor Europene, Victor Negrescu, pentru a trage unele conluzii în urma deciziei Parlamentului Marii Britanii  de a respinge acordul Brexit.

Astfel, Victor Negrescu este de părere că ceea ce se întâmplă în Marea Britanie este o situație inedită. Există o multitudine de scenarii de luat în calcul în ceea ce privește decizia finală, însă, „totul va ține de ce se va întâmpla în următoarele zile”.

Situația din Marea Britanie este inedită. Brexit-ul este ceva inedit și ceea ce vedem că se întâmplă acum demonstrează lipsa de pregătire pentru ceea ce înseamnă acest proces de ieșire din Uniunea Europeană. Din nefericire, lipsa unui acord înseamnă riscuri pentru cetățenii europeni și în mod special cetățenii români care trăiesc în Marea Britanie pentru că în acordul agreat între Marea Britanie și Uniunea Europeană se prevedea menținerea tuturor drepturilor obținute de către cetățenii europeni care trăiesc în Marea Britanie, mă refer aici la: dreptul de reședința, dreptul de muncă, dreptul de a beneficia de reduceri pentru taxele la universitățile din Marea Britanie.

Moțiunea de cenzură împotriva Theresei May nu va fi una ușoară. De principiu, Guvernul britanic are susținerea necesară în Parlament, însă este clar că Marea Britanie este afectată în prezent și mai ales, Guvernul britanic întâmpină mari probleme de credibilitate în ceea ce înseamnă gestiunea fenomenului Brexit.

De aceea, acest moment reprezintă o oportunitate și o provocare pentru România în calitatea sa de președinte la Consiliul Uniunii Europene pentru că țara noastră se poate implica și ar trebui să se implice în acest proces discutând cu partenerii europeni, discutând cu liderii europeni, discutând cu partenerii noștri din Marea Britanie pentru a găsi cele mai bune soluții în acest context. Evident, o soluție este și aceea de a organiza un nou referendum, care cred eu, ar putea să conducă, de ce nu, la rămânerea britanicilor în Uniunea Europeană, dar încă nu suntem acolo. Totul va ține de ce se va întâmpla în următoarele zile. Moțiunea de cenzură nu înseamnă automat organizarea unui referendum, ci pur și simplu, probabil, formarea unui nou Guvern”, a declarat Victor Negrescu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *