Skip to content
Europa Uniunea Europeană

Marea Britanie nu va fi în default dacă nu va plăti UE suma promisă în negocierea acordului pentru Brexit

Marea Britanie nu va fi în default dacă nu va plăti Uniunii Europene suma de 39 de miliarde de lire sterline promisă de Londra în negocierea acordului pentru Brexit, au apreciat agenţiile de rating, cu toate că juriştii avertizează că acest lucru ar fi extrem de dăunător, transmite Reuters.

Boris Johnson, principalul candidat la postul de premier al Marii Britanii, a spus weekendul trecut că nu va permite efectuarea plăţii până când UE nu va oferi termeni mai avantajoşi pentru Brexit.

Comentariile acestuia au atras o reacţie imediată din partea unei surse apropiate preşedintelui francez Emmanuel Macron, care a avertizat că acest lucru ar fi echivalent cu defaultul datoriilor, informează news.ro.

Marile agenţii de rating au apreciat că nu este una dintre definiţiile lor ale defaultului (incapacitate de plată n.r.).

Ratingurile noastre se referă la plata datoriilor comerciale. Neplata sumei de 39 de miliarde de lire de către Marea Britanie nu ar constitui un default al statului, conform metodologiei  noastre”, a declarat un analist la S&P, Aarti Sakhuja.

Un purtător de cuvânt al agenţiei Fitch a afirmat că nici în opinia sa nu ar fi vorba despre un default, iar Moody’s are o abordare similară.

Ratingurile suverane se referă la riscurile suportate de investitorii privaţi şi nu la riscuri provocate de entităţi oficiale”, a apreciat Moody’s în 2015, când Grecia negocia termeni mai avantajoşi de rambursare a împrumuturilor din partea zonei euro şi a FMI.

Vor exista însă implicaţii. Agenţiile au avertizat că ratingurile Marii Britanii vor fi aproape sigur reduse dacă va ieşi din UE fără un acord de tranziţie, situaţie care ar implica neplata sumei respective către UE.

S&P consideră că UE nu va începe discuţii referitoare la o nouă relaţie cu Marea Briotanie dacă Londra nu îşi va respecta angajamentele. Juriştii avertizează însă că acest lucru poate duce la declanşarea unui conflict juridic la un tribunal internaţional din Olanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *