Skip to content
Internațional

Marea Britanie, obligată să desemneze un comisar european. Premierul Boris Johnson anunțase, în mai multe rânduri, că nu va face acest lucru

Marea Britanie trebuie să desemneze un comisar european în cazul în care Comisia von der Leyen este instalată înainte de producerea Brexit, a anunțat președinția franceză, după ce ambasadorii țărilor UE-27 au căzut de acord asupra unei noi „extinderi flexibile” a termenului pentru ieșirea Regatului Unit din UE, până la cel târziu 31 ianuarie 2020, transmite caleaeuropeana.ro.

Acordul de retragere nu este renegociabil, Regatul Unit trebuie să respecte un cod de conduită și să permită țărilor UE-27 să discute probleme privind viitorul lor, precum bugetul european, și că Marea Britanie trebuie, din punct de vedere legal, să desemneze un comisar în cazul în care Comisia Europeană este instalată înainte ca Regatul Unit să se retragă”, a spus președinția franceză, citată de The Guardian.

În context, și președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis încă de săptămâna trecută că va solicita Londrei să nominalizeze un comisar europeană dacă Marea Britanie va mai fi membru al UE după data de 1 noiembrie.

Dacă Marea Britanie va fi stat membru al UE după data de 1 noiembrie, atunci ”Regatul Unit va trebui să trimită un comisar”, a spus ea, joia trecută.

De partea cealaltă, Boris Johnson, premierul Regatului Unit, a anunțat, în mai multe rânduri, că nu va nominaliza un comisar european. Chiar și așa, recent, el a fost obligat prin lege să solicite o nouă prelungire a termenului de retragere din UE.

În aceeași privință, negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat săptămâna trecută în Parlamentul European că perioada de tranziție de 14 luni după ieșirea Marii Britanii din UE, care ar trebui să se încheie la 31 decembrie 2020, nu este suficientă pentru a permite ajugnerea la un acord comercial și la aranjamente în domeniul securității. Acesta a dat de înțeles că procesul menționat ar putea dura „trei ani sau mai mult de atât”.

Potrivit Bloomberg citat de caleaeuropeana.ro, cele cinci puncte cheie din jurul ”extinderii flexibilă” presupun că: 1) Brexit va avea loc în prima zi a lunii ce urmează ratificării Acordului de Retragere sau la ”1 februarie 2020”; 2) Acordul de Retragere nu poate fi renegociat; 3) Marea Britanie va trebui să nominalizeze un candidat pentru funcția de comisar european după ce prelungirea este acordată; 4) UE amintește Regatului Unit că are dreptul de a revoca Brexit-ul; 5) Guvernele țărilor UE avertizează Regatul Unit să nu acționeze de o manieră să saboteze blocul european în timpul perioadei convenite pentru prelungire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *