Skip to content
Coronavirus

Marea Britanie riscă un al doilea val COVID-19 de două ori mai virulent, în septembrie, când încep şcolile

dw.com

Marea Britanie s-ar putea confrunta cu un al doilea val – de două ori mai virulent – al epidemiei covid-19, în cazul în care îşi deschide şcolile fără să implementeze mai înainte un sistem eficient care să permită testarea şi urmărirea persoanelor contaminate cu noul coronavirus, relevă un studiu publicat marţi, relatează Reuters.

Cercetători de la University College London şi de la London School of Hygiene and Tropical Medicine au efectuat un studiu care permite să se modelizeze impactul redeschiderii şcolilor în totalitate sau parţial.

Ei conchid că o reapariţie a epidemiei covid-19 ar putea fi evitată în cazul în care 75% dintre persoanele care prezintă simptome sunt identificate şi testate şi în cazul în care se cunosc 68% dintre contactele lor cunoscute sau dacă sunt descoprite 87% dintre persoanele care prezintă simptome, iar 40% dintre contactele lor sunt testate.

”Fără un sistem suficient de important de testare, urmărire şi izolare, redeschiderea şcolilor împreună cu redeschiderea economiei ar putea, indiferent de scenariu, să antreneze un al doilea val covid-19”, scriu autorii studiului, publicat în revista The Lancet Child and Adolescent Health.

”Rezultatele noastre modelizate sugerează că redeschiderea totală a şcolilor în septembrie 2020 fără o strategie eficientă te testare, urmărire şi izolare va conduce la un nivel de reproducere a virusului de peste 1 şi la un al doilea val de infecţii (…), care va de 2,0 până la 2,3 ori mai important ca primul”, avertizează cercetătorii.   Jasmina Panovska-Griffiths, principala autoare a studiului, subliniază că actualul sistem permite identificarea a aproximativ 50% dintre contactele persoanelor diagnosticate pozitive cu covid-19.

Şcolile britanice au fost închise în martie, în urma impunerii izolării şi au fost redeschise parţial în iunie, pentru un număr restrâns de elevi.   Guvernul lui Boris Johnson a anunţat, cu toate acestea, redeschiderea în septembrie a tuturor şcolilor.   Johnson consideră că redeschiderea tuturor şcolilor britanice este oprioritate naţională.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *