Marea Britanie: Şase candidaţi pentru şefia Partidului Conservator

Sursa foto: facebook

Şase parlamentari se luptă pentru a prelua conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie şi pentru a-l înlocui pe fostul premier Rishi Sunak după înfrângerea sa istorică în alegerile generale, a transmis luni formaţiunea politică după încheierea depunerii candidaturilor, potrivit AFP.

Partidul, învins după 14 ani la putere, urmează să-şi numească noul şef pe 2 noiembrie, care va deveni liderul opoziţiei şi va dezbate în fiecare săptămână în Parlament cu noul premier laburist Keir Starmer.

Adesea menţionată ca favorită, fostul ministru al comerţului internaţional Kemi Badenoch a fost ultima care şi-a oficializat candidatura.

Într-un editorial, ea a cerut revenirea la valorile conservatoare, acuzându-şi partidul că a fost din ce în ce mai „liberal” în probleme sociale precum genul şi că „a guvernat spre stânga”.

Ea se va confrunta în special cu fostul secretar pentru imigraţie Robert Jenrick şi fostul ministru de interne Priti Patel, ambii fiind consideraţi apropiaţi de aripa dreaptă a partidului.

Trei candidaţi consideraţi mai centrişti sunt în cursă: James Cleverly, fost şef al diplomaţiei (2022-2023), Tom Tughendat, fost secretar de stat pentru securitate, şi Mel Stride, un apropiat al lui Rishi Sunak.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: