Marea Britanie va aloca 64 de miliarde de dolari din fondurile de pensii pentru a investi în start-upuri de tehnologie

Sursă foto: Freepik.com
Sursă foto: Freepik.com

Marea Britanie a anunţat planuri de a se asigura că fonduri de pensii în valoare de miliarde de lire sterline vor fi deblocate pentru a investi în firme startup, încercând să stimuleze creşterea economică, pe fondul criticilor privind faptul că Regatul Unit devine un loc neatractiv pentru tehnologie, transmite CNBC.

Într-un discurs de luni seara, ministrul de Finanţe al Marii Britanii, Jeremy Hunt, a subliniat o serie de reforme despre care a spus că vor creşte randamentul fondurilor pensionarilor cu 1.000 de lire sterline (1.283 de dolari) pe an, permiţându-le să obţină profit pe termen lung din investiţiile în startupuri private.

Printre măsurile introduse de guvern se numără un acord între cei mai mari furnizori de pensii cu contribuţie definită din ţară, pentru a aloca 5% din activele din fondurile lor implicite către acţiuni necotate, până în 2030.

Acest lucru ar putea debloca investiţii de până la 50 de miliarde de lire sterline (aproximativ 64 de miliarde de dolari) în firme cu creştere mare, dacă toate celelalte scheme de pensii cu contribuţii definite urmează exemplul, a spus Hunt.

Între timp câştigurile medii din fondurile de pensii ale salariaţilor ar putea creşte cu până la 12%, până la 16.000 de lire sterline, programele de pensii cu contribuţii definite angajându-se la investiţii mai eficiente, a adăugat el.

Regatul Unit are cea mai mare piaţă de pensii din Europa, în valoare de peste 2.500 de miliarde de lire sterline.

„Vrem să fim următoarea Silicon Valley a lumii şi o superputere ştiinţifică, îmbrăţişând noile tehnologii precum inteligenţa artificială într-un mod care să reunească abilităţile finanţatorilor, antreprenorilor şi oamenilor de ştiinţă, pentru a face din ţara noastră o forţă a binelui în lume, conducând în acelaşi timp în ceea ce priveşte siguranţa AI. Asta înseamnă să ne asigurăm că sectorul nostru de servicii financiare, în mod tradiţional atât de agil şi agil, are arhitectura potrivită pentru a oferi cea mai bună securitate posibilă pentru investitori, precum şi capital pentru afaceri şi cel mai bun talent aici, în Marea Britanie, pentru a face acest lucru”, a spus Hunt în discursul său la Mansion House.

Hunt s-a angajat, de asemenea, la crearea „unui loc de tranzacţionare intermitentă” care să face posibil ca investitorii de pe piaţa publică să tranzacţioneze acţiuni ale firmelor necotate.

Aceasta ar acţiona ca o casă intermediară pentru firmele cu tranzacţionare privată, care caută modalităţi alternative de a strânge capital prin listări publice.

Anunţul vine după criticile unor voci notabile din domeniul tehnologiei că Marea Britanie devine un loc mai puţin atractiv pentru companiile de tehnologie pentru a face afaceri.

Preşedintele Microsoft, Brad Smith, a declarat că încrederea în sectorul tehnologiei din Regatul Unit a fost „puternic zguduită” după ce autorităţile de reglementare au blocat preluarea de către companie a companiei de jocuri video Activision Blizzard.

Între timp, CEO-ul companiei Fintech Revolut, Nikolay Storonsky, a spus că aceasta „nu se va lista niciodată” la Londra din cauza unui regim fiscal nefavorabil şi a reglementărilor birocratice.

Separat, după mult lobby din partea oficialilor din Marea Britanie, firma de design de cipuri Arm a optat să se listeze în SUA, mai degrabă decât în Marea Britanie.

Aceasta a reprezentat o lovitură majoră pentru ambiţiile ţării de a deveni o destinaţie globală pentru marile IPO tehnologice.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: