Skip to content
Internațional Politică

Marea Britanie va elimina tarifele de import pentru o serie de bunuri

Marea Britanie a anunţat astăzi că va elimina tarifele de import pentru o serie de bunuri şi nu va efectua controale la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, în eventualitatea unui Brexit fără acord.

Guvernul a anunţat aceste măsuri, temporare, înaintea unui vot care va avea loc miercuri în Parlament, prin care va decide dacă Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană fără un acord, perspectivă alarmantă mulţi angajatori în condiţiile în care termenul stabilit pentru Brexit, 29 martie, se apropie.

Premierul Theresa May a suferit marţi o a doua înfrângere grea în Parlament, care lasă deschisă posibilitatea unui impact dur asupra economiei al ieşirii din UE fără un acord de tranziţie, anunță bursa.ro.

Cu toate acestea, parlamentarii sunt aşteptaţi să respingă un Brexit fără acord, iar joi să voteze în favoarea unei amânări a Brexitului.

Potrivit unui plan pentru Brexitul fără acord, care va fi valabil timp de 12 luni, 87% din importurile în Marea Britanie, în funcţie de valoare, vor fi eligibile pentru accesul fără tarife, în creştere faţă de 87% în prezent.

Noul sistem ar însemna că 82% din importurile din UE vor avea loc fără tarife, faţă de 100% în prezent, în timp ce 92% din importurile din restul lumii nu vor plăti taxe vamale, în creştere de la 56% în prezent,

Unele măsuri de protejare a producătorilor britanici vor rămâne valabile, inclusiv pentru producătorii auto şi cei de carne de vită, miel, porc, pui şi de produse lactate.

Reducerea tarifelor pentru importurile de bunuri va atenua impactul asupra consumatorilor britanici provocat de amplificarea inflaţiei în eventualitatea în care Brexitul fără acord ar provoca deprecierea lirei sterline şi ar scumpi importurile.

În acelaşi timp, lipsa tarifelor va expune mulţi producători la concurenţa ieftină din străinătate şi, dar va fi menţinută această politică, ar priva Marea Britanie de un instrument prin care ar obţine concesii din partea altor ţări în viitoarele negocieri comerciale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *