Marea Britanie vrea să mute temporar zeci de migranți tamili în România de pe o insulă militarizată din Oceanul Indian

Sursa foto: Pexels

Zeci de migranți tamili, ținuți de ani de zile într-o tabără pe o insulă militară secretă a Regatului Unit și a SUA din Oceanul Indian, ar putea fi relocați temporar în România, într-un centru administrat de ONU, dacă vor accepta oferta autorităților britanice, scrie BBC News. După șase luni, tamilii ar putea fi mutați în Regatul Unit. Altor migranți din grup li se oferă stimulente financiare pentru a merge în Sri Lanka, unde oamenii spun că se confruntă cu persecuții. În 2021, zeci de tamili au devenit primele persoane care au cerut azil pe insula Diego Garcia, din Oceanul Indian, după ce barca lor a avut probleme. Jurisdicția asupra insulei a fost cedată recent de către Regatul Unit către Maurițius. 

Statutul neobișnuit al acestui teritoriu din Oceanul Indian a dus la o lungă dispută juridică, guvernul britanic afirmând că aducerea lor în Marea Britanie risca să creeze o „rută de migrație pe ușa din dos”.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Londra a declarat că miniștrii au lucrat pentru a găsi o soluție care să protejeze bunăstarea migranților și „integritatea frontierelor teritoriale britanice”.

Relocarea celor mai vulnerabili migranți în timp ce cererile lor legale sunt procesate le-ar oferi „mai multă siguranță și bunăstare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Oferta făcută marți migranților de către oficialii britanici aflați pe insulă a fost făcută după ce Regatul Unit a anunțat că predă către Mauritius suveranitatea teritoriului britanic din Oceanul Indian (Biot), care include Diego Garcia. Baza militară britanică de pe insulă nui va fi însă mutată.

BBC a obținut luna trecută un acces fără precedent la Diego Garcia pentru a asista la o audiere în instanță cu privire la reținerea ilegală a grupului într-o mică tabără împrejmuită, care este păzită de compania privată de securitate G4S. O hotărâre în acest caz este așteptată în curând.

Guvernul britanic a susținut că convenția privind refugiații nu este în vigoare la Biot deoarece acesta este „distinct din punct de vedere constituțional” de Regatul Unit, deși este administrat de Ministerul de Externe din Londra.

În schimb, administrația Biot a stabilit un proces separat pentru a determina dacă tamilii ar putea fi returnați în Sri Lanka sau dacă li s-ar acorda protecție internațională – care, potrivit ONU, este similară statutului de refugiat.

În prezent, 56 de tamili se află încă pe Diego Garcia. Alți opt se află în prezent în Rwanda după ce au fost transferați acolo pentru îngrijiri medicale în urma unor tentative de automutilare sau sinucidere.

Majoritatea migranților așteaptă decizii cu privire la cererile lor de protecție internațională sau fac apel la respingerea acestora. În total, opt au primit protecție internațională.

În cursul verii, Paul Candler, oficialul de rang înalt care conducea teritoriul, a solicitat guvernului să aducă toți migranții în Regatul Unit din cauza a ceea ce el a descris ca fiind o „situație periculoasă și nesustenabilă” în tabără, pe fondul incidentelor masive de automutilare.

Candler a demisionat o lună mai târziu, spunând într-o scrisoare de demisie, obținută de BBC, că a găsit „situația migranților din ce în ce mai dificilă” și „cerințele personale de conducere pe care aceasta le-a pus asupra mea din ce în ce mai provocatoare”.

Vorbind cu migranții din tabără marți dimineață, comisarul interimar al Biot, Nishi Dholakia, a declarat că guvernul britanic a luat în considerare cererea anterioară a administrației Biot, dar a decis în schimb să „facă oferte diferite pentru persoane diferite”.

„Unii oameni vor primi oferte de a merge într-o altă țară sigură, iar alții vor primi o ofertă de întoarcere voluntară”, a spus el.

„Vreau să vă asigur că acest anunț nu înseamnă că cineva va părăsi insula imediat. Veți avea cu toții timp să analizați oferta și pașii următori.”

Avocații de la firmele britanice Leigh Day și Duncan Lewis, care reprezintă unii dintre migranți, au declarat că este „imperativ ca tabăra să fie închisă fără întârziere” și ca guvernul britanic „să găsească o soluție viabilă pe termen lung pentru toate persoanele și familiile”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: