Skip to content
Politică

Marea Britanie vrea să se retragă din negocierile Brexit. Ce se va întâmpla cu românii din UK?

pixabay.com

Divoțul Regatului Unit de Uniunea Europeană ar putea să nu mai lase loc de negocieri pentru dreptul la liberă circulație a persoanelor, un oficial de la Londra amenințând cu retragerea de la masa negocierilor.

David Davis, ministrul pentru Brexit, susține că nu va exista nicio negociere pe tema Brexit, câtă vreme oficialii de la Bruxelles vor impune Marii Britanii o notă de plată de 100 miliarde euro.

Conform cotidianului The Independent, Davis crede că negocierile vor debuta sub semnul crizei, oficialii de la Londra refuzând să ia în calcul plata sumelor revendicate de negociatorii UE și eventuale plăți ale unor beneficii sociale pentru cetățenii europeni care au trăit și muncit în regat.

Poziția oficialului de la Londra este una în măsură să strârnească neliniștea celor peste 100.000 de români aflați în prezent la muncă în Regatul Unit și al căror statut rămâne incert în perspectiva separării Marii Britanii de blocul continental.

Anunțul reprezintă o problemă și pentru ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, care trebuie să participe luni, 22 mai, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, în format UE 27, de la Bruxelles.

„Pentru noi este deosebit de importantă protejarea drepturilor și intereselor românilor din Marea Britanie și ale familiilor lor. Directivele de negociere sunt echilibrate și în acord cu orientările Consiliului European.

Poziția noastră de principiu este ca aceste directive să fie neechivoce și să corespundă intereselor UE27, în special în privința aspectelor sensibile, precum drepturile cetățenilor și implicațiile financiare”,  a anunțat ministrul Birchall, într-un comunicat de presă remis PSNews.ro cu doar o zi înainte de deplasarea la Bruxelles.

De cealaltă parte, David Davis se arată ferm în prizința poziției tranșante adoptate de Londra: „Nu trebuie să aratăm doar că putem să plecăm oricând de la negocieri, ci trebuie să și fim capabili să o facem”, a punctat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *