Skip to content
Opinii & Analize

Marea criză a PNL-ului. Pierderea guvernării după un război inutil cu USRPLUS 

marius constantin

PNL traversează o uriașă criză politică, după congresul din urmă cu două săptămâni, iar Florin Cîțu, președintele partidului, a pierdut guvernarea după ce moțiunea de cenzură a fost votată de 281 de parlamentari de la PSD, AUR și USRPLUS. 

Pe lângă rezultatul moțiunii, mai există sondaje care arată că 80% dintre români cred că țara, în acest moment, merge într-o direcție greșită și sunt nemulțumiți de actualele partide aflate la putere. Ceea ce îl face pe Florin Cîțu un personaj deloc carismatic, chiar și după creșterea salariului minim. Florin Cîțu nu se bucură de nicio simpatie pe scena politică și în doar câteva luni a devenit cel mai criticat premier din ultimii ani. În fiecare zi în care Florin Cîțu se agață de guvern, PNL decontează electoral. Situația din PNL-ul de azi seamănă cu cea din PDL, din urmă cu un deceniu, când Traian Băsescu a decis să-i lase partidul lui Emil Boc, care rămâne și azi cel mai criticat premier din ultimii treizeci de ani. 

Un partid poate câștiga de pe urma guvernării doar dacă are o guvernare performantă, însă România e în criză sanitară și economică profundă. Sute de morți în fiecare zi, prețuri scăpate de sub control, numeroase restricții și lista e mult mai lungă cu toate nemulțumirile cetățenilor. Ideea investițiilor crescute e bună doar pentru mediul de afaceri, pentru că aceste așa-zise investiții nu se simt și în buzunarele muncitorilor.  

Războiul cu USRPLUS i-a adus pe cei din PNL într-o criză în care soluțiile nu le sunt deloc favorabile: ori renunță la ideea de a-l mai propune premier pe Florin Cîțu, ori vor depinde de PSD. Renunțarea la Florin Cîțu va fi o victorie pentru USRPLUS și o lovitură pentru grupul din jurul premierului demis. Posibilitatea de a negocia cu PSD un guvern minoritar și organizarea de alegeri anticipate după valul 4 va fi văzută ca o trădare, iar USRPLUS și AUR vor ataca ambele partide. În orice caz, PNL trebuie să negocieze cu alte partide, însă va avea doar de pierdut pe termen scurt. 

Marea revoltă a PNL-ului la adresa USRPLUS a fost un joc inutil de putere, prin care oamenii din jurul lui Cîțu au încercat să scape de useriști din guvern. Strategii lui Florin Cîțu au crezut că USRPLUS nu va ieși de la guvernare după demiterea lui Stelian Ion. Scenariul acesta a funcționat doar după demiterea lui Vlad Voiculescu, însă a doua oară USRPLUS a fost constrâns să iasă din Guvern și să colaboreze cu PSD și AUR pentru a da jos guvernul Cîțu. Tot echipa lui Florin Cîțu a crezut că USRPLUS se va întoarce la guvernare, mizând pe faptul că useriștii nu pot sta în Parlament în opoziție alături de PSD și AUR, dar strategii PNL nu s-au gândit că au construit o situație imposibilă pentru USRPLUS. Înainte de votul moțiunii, Florin Cîțu și oamenii săi au transmis mai multe mesaje către USRPLUS, prin care îi avertizau să nu voteze moțiunea. Acest lucru arată că Florin Cîțu a sperat până în ultima clipă că moțiunea nu va trece. 

Încet, încet PNL s-a pus singur într-o situație din care nu mai are nimic de câștigat. Acum depinde ori de USRPLUS, ori de PSD. Pentru a reface coaliția cu USRPLUS, PNL va trebui să renunțe la ideea că Florin Cîțu va mai fi premier și să le redea ministerele useriștilor. Dacă vrea să negocieze cu PSD, cu siguranță prețul de plătit va fi mult mai mare, mai ales prețul electoral. 

Klaus Iohannis nu este un președinte cu influență în Parlament, așa cum era Traian Băsescu. Iohannis nu a avut niciodată o majoritate parlamentară și acum e prea târziu, fiind în ultimii trei ani de mandat. Odată ce l-a dat la o parte pe Ludovic Orban, cel care controla Parlamentul, președintele țării s-a trezit cu criză după criză și a sperat că vor trece singure, așa cum speră și după moțiune. 

Orice ezitare este un moment de slăbiciune. PNL nu s-a pregătit pentru această criză politică și nu arată că ar ști ce vrea să facă în viitor. Cu un guvern minoritar nu se poate continua trei ani, o alianță directă cu PSD este dificilă pentru electorat, iar ideea de alegeri anticipate le dă fiori liberalilor. Rămâne de văzut ce va decide PNL să facă în următoarele zile, dar poate Florin Cîțu va decide, măcar în ultimul ceas, să-și schimbe consilierii și strategii, pentru că nu a avut nimic de câștigat cu aceștia de când a ajuns premier. Funcția de președinte PNL o poate pierde în orice moment, dacă așa vor decide liderii din teritoriu. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *