Skip to content
Republica Moldova

Marea dilemă a anticipatelor din R. Moldova. PAS ar putea forma o majoritate parlamentară pro-europeană, în ciuda alianței PSRM-PCRM

B1.ro

Au rămas mai puțin de două luni până la alegerile anticipate din R. Moldova, programate pentru data de 11 iulie. După o criză politică prelungită, președintele Maia Sandu a reușit cu ajutorul Curții Constituționale să dizolve Parlamentul de la Chișinău și să forțeze declanșarea alegerilor anticipate, spre nemulțumirea socialiștilor lui Igor Dodon.

Formarea unei majorități, principala problemă pentru PAS

Majoritatea observatorilor dau ca favorit net în alegerile din iulie Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS). Sondajele de opinie realizate în R. Moldova arată că PAS ar obține la viitorul scrutin peste 30% din voturi. Dacă accederea în Parlament și chiar clasarea pe primul loc în alegerile anticipate nu ar reprezenta o problemă majoră pentru liderii PAS, nu același lucru îl putem spune și despre formarea unei eventuale majorități. Partidul Socialiștilor (PSRM) lui Dodon rămâne o forță în politica moldovenească și va intra cu siguranță în viitorul Parlament. La fel și Partidul Şor, creditat în sondaje cu peste 10% în intenția de vot. Pe lângă acestea, Partidul Nostru și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr ar avea și ele o șansă să treacă pragul la limită și să intre în viitorul Parlament.

Din cauza orientărilor diferite (pro sau anti-Europene) și a conflictelor dintre ele, va fi foarte dificilă construirea unei majorități după alegerile anticipate. Scenariul în care PAS obține o majoritate simplă reprezintă o fantezie chiar și pentru cei mai optimiști moldoveni. Totodată, o eventuală colaborare între PAS, Platforma DA și Partidul Nostru ar fi destul de problematică din cauza relațiilor dintre liderii PAS și Renato Usatîi. La fel de improbabilă este o majoritate construită doar din PAS și Platforma DA a lui Adrian Năstase. În ciuda faptului că ambele formațiuni sunt pro-occidentale, e greu de crezut că acestea ar putea obține o majoritate de unele singure. Totodată, nu este clar încă dacă partidul lui Năstase va prinde pragul necesar intrării în Parlament.

PSRM încearcă să ia fața PAS printr-un bloc de stânga

Problema construirii unei majorități a fost observată și de socialiștii lui Igor Dodon. Ca urmare, Dodon a încercat să scoată din joben o eventuală carte câștigătoare în alegeri, respectiv un bloc comun al stângii politice, în care să îi includă și pe comuniștii lui Vladimir Voronin. Alianța PSRM – PCRM ar avea ca scop coalizarea stângii în jurul formațiunii lui Dodon și învingerea PAS în alegeri. În ciuda capacității PCRM de a cataliza electoratul de stânga, așa cum au observat și alții, ea reprezintă o carte destul de riscantă jucată de Igor Dodon, care în final ar putea aduce mai puține voturi blocului PSRM-PCRM. Maia Sandu vede în alianța dintre Dodon și Voronin un gest al disperării și este foarte posibil ca Dodon să își fi jucat ultimul as din mânecă în acest caz.

Atât pentru PSRM, cât și pentru PAS problema fundamentală o reprezintă așadar formarea unei majorități parlamentare după alegerile anticipate. Din acest punct de vedere, partidul lui Renato Usatîi s-ar putea trezi într-o poziție de putere la sfârșitul alegerilor și cu siguranță se va folosi la maximum de potențialul de coaliție, respectiv de potențialul de șantaj pentru a bascula procentele sale într-o tabără sau alta. Deși PAS pleacă favorit în alegeri, incertitudinea ce planează asupra majorității parlamentare face ca jocurile politice din R. Moldova să nu fie încă făcute.

1 comentariu la “Marea dilemă a anticipatelor din R. Moldova. PAS ar putea forma o majoritate parlamentară pro-europeană, în ciuda alianței PSRM-PCRM

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *