Skip to content
Opinii & Analize

Marea dilemă a PNL înainte de parlamentare

marinela-anghelus-editorial (1)

Cu doar două săptămâni înainte de alegerile parlamentare, situația nu arată prea roz pentru liberali. Partidul lui Ludovic Orban se confruntă acum cu două mari probleme: nemulțumirile tot mai intense venite din rândul românilor privind restricțiile impuse de Executiv pe fondul pandemiei și disputele privind formarea viitorului Guvern.

Marea încercare a PNL înainte de parlamentare, însă, este schițarea unei coaliții de guvernare postelectorală. Pe de o parte, liberalii se confruntă cu atacuri tot mai dese din partea celor de la USRPLUS, ultimul atac venind chiar de la Vlad Voiculescu, iar pe de altă parte, PNL se află la mijlocul disputei publice dintre cei de la PMP și alianță.

În plus, liberalii s-au trezit asaltați și de pretențiile mult prea mari ale pluseriștilor, care își doresc ministere importante, precum cel al Sănătății, Educației, Fonduri Europene, Mediului și Transporturilor, dar și să-și impună propriul premier, pe Dacian Cioloș. Practic, aflat abia pe locul 3 în sondajele de opinie, USRPLUS negociază din postura unui partid care tocmai a câștigat alegerile, iar liberalii nu digeră prea bine o astfel de aroganță.

O altă dispută pe care PNL trebuie să o gestioneze este cea dintre UDMR și PMP. Fostul președinte Traian Băsescu a avut mai multe meciuri publice cu maghiarii, despre care spunea în urmă cu ceva timp că „sunt un popor complexat, iar complexele îi fac să nu-i suporte pe altcineva lângă ei”.

În aceste condiții, marea dilemă a PNL înainte de parlamentare este dacă să accepte o variantă care să-i aducă stabilitate, adică un guvern majoritar format cu cei de la UDMR, USRPLUS și minorități, sau să formeze un guvern minoritar PNL, format doar din miniştri liberali, susţinut în Parlament de o majoritate volatilă, din care să mai facă parte PMP, UDMR şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale.

De altfel, această dilemă a împărțit și PNL în două. Tot mai mulți sunt cei care ar prefera un guvern minoritar, înlăturând posibilitatea ca cei de la USRPLUS să le facă zile negre, în ciuda faptului că acest lucru nu le va asigura deloc stabilitatea de care au nevoie. Însă, atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban optează pentru stabilitate, iar intuiția mă face să cred că aceasta este și calea pe care liberalii o vor alege în cele din urmă: un guvern majoritar format din PNL-USRPLUS-UDMR și minorități.

Astfel, PNL și USRPLUS vor fi condamnate să guverneze împreună, iar viața liberalilor nu va fi deloc ușoară. Sunt mai multe lucruri care despart cele două formațiuni politice decât cele care le apropie. PNL – cu toate bâlbele din ultima perioadă –  este partidul cu maturitate politică, în timp ce USRPLUS s-a remarcat prin scandaluri, excluderi și lupte interne pentru putere. O imagine pe care o întâlneam cu ceva timp doar la PSD și care, în ciuda justificărilor lor că ar fi un exemplu bun de partid democratic, le-a făcut mai mult rău decât bine.

De cealaltă parte, și dacă PSD nu va reuși de această dată să prindă guvernarea, tot vor fi câștigătorii alegerilor din 6 decembrie. Pe fondul scandalurilor dintre cei de la PNL și USR PLUS, vor reuși, fiind în defensivă, să-și atragă complici și să dinamiteze electoratul adversarilor, așa cum au făcut-o și în cazul Iordache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *