Skip to content
Politică

Marea Mediterană, în pericol. Care este motivul

Marea Mediterană, în pericol. Care este motivul?

Marea Mediterană este „pe cale de a se epuiza” din cauza unei „dezvoltări economice originale” care amenință ecosistemele deja degradate și speciile periclitate, avertizează organizația de mediu World Wildlife Fund (WWF) din Franța, potrivit realitatea.net.

Marea Mediterană, care adăpostește între 4% și 18% dintre speciile marine cunoscute răspândite pe o zonă care acoperă mai puțin de 1% din oceanele lumii, face de asemenea față unei creșteri „fără precedent” a exploatărilor petrolifere și gazifere, potrivit Agerpres.

Contractele de explorare offshore din domeniul petrolului și gazelor „se derulează acum pe mai mult de 20% din Marea Mediterană și s-ar putea extinde până la dublarea acestei suprafețe”, afirmă WWF într-un raport. Proiectele de explorare a hidrocarburilor și activitățile de foraj pot fi văzute peste tot în Marea Mediterană de mai mulți ani.

Potrivit ONG-ului, „producția petrolieră offshore ar putea crește cu 60% între 2010 și 2020 în regiunea mediteraneană, de la 0,7 milioane de barili pe zi la 1.120.000 de barili pe zi”. Rezervele de petrol mediteranean reprezintă 4,6% din rezervele mondiale, se arată în raport.

De asemenea, în ceea ce privește producția de gaze, aceasta ar putea crește în Mediterana de cinci ori între 2010 și 2030, de la 55 de milioane la 250 de milioane tone echivalent petrol pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *