Marea reindustrializare. Oana Ozmen (PNL): Marile provocări sunt cele legate de tehnologie

Foto Oana Ozmen Facebook

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, lansarea Planului Naţional pentru Marea Industrie, cel mai important pachet economic de susţinere a economiei, de circa 2 miliarde de euro.

Premierul a afirmat că este vorba despre un pachet de măsuri pentru reindustrializarea economiei axat pe trei mari piloni: Schema de Sprijin pentru Investiţiile Strategice în industria de prelucrare, Programul National de Sprijin pentru Marea Industrie din România, Schemă de ajutor pentru companii care propun investiţii în producţia de materii prime industriale.

Deputatul PNL, Oana Ozmen, membru al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, a explicat pentru PS News prioritaţile mai multor industrii din țara noastră din perspectiva Comisiei din care face parte.

Anunțul făcut astăzi de Guvern referitor la planul de reindustrializare a României se înscrie în măsurile pe care România și le-a asumat în dialogul cu Comisia Europeană, având în vedere că avem deja un nou comisar european care vine din Spania și care se dovedește a fi o țară activă și implicată în ceea ce înseamnă investițiile în zona energiei verzi.

Măsurile propuse astăzi de Guvern se înscriu în această linie. Din perspectiva Comisiei pentru industrii și servicii, noi am trimis de-a lungul timpului, atât către ministerele de resort, cât și către Guvern, semnalele primite din piață. Aici vorbim despre industria oțelului, industria chimică care ne-au semnalat provocările lor cu privire la această decarbonare și la această tranziție.

Oana Ozmen spune ca marile provocări sunt cele legate de tehnologie, de crearea unei piețe a hidrogenului, care să aibă un preț competitiv.

Din studiul publicat de Energy Policy Group  rezultă clar că este nevoie ca aceste măsuri anunțate astăzi să fie predictibile, să aibă continuitate indiferent dacă vorbim de guvernul actual sau guvernările care se vor succeda. Este important ca această temă să rămână o prioritate și indiferent cine va ocupa ministerele de resort cu atribuții în reindustrializare (Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Ministerul Mediu, Ministerul de Finanțe) este important să acorde o atenție deosebită sectorului industrial. Marile provocări sunt cele legate de tehnologie, sunt cele legate de crearea unei piețe a hidrogenului, care să aibă un preț competitiv.

Deputata PNL precizează că este important să existe o politică integrată a aceea ce înseamnă industria adaptată la nevoile locale, regionale și naționale.

 Este de văzut care va fi agenda europeană în ceea ce înseamnă Green Deal-ul, pentru că este important dacă în perioada de tranziție gazul și respectiv energia nucleară vor continua să joace un rol important. Nu de alta, dar știm bine că există testări făcute chiar în țara noastră cu privire la utilizarea hidrogenului și transporturilor prin conductele de gaz, la hidrogenul albastru și respectiv hidrogenul low carbon.

Ozmen reiterează și importantă unor credite bancare care să susțînă investițiile in zona industrială.

 Urmează, probabil, ca Guvernul să vină și cu un plan de măsuri privind achizițiile. Este foarte important să încurajăm sistemul bancar și să creăm politici publice coerente. Ne dorim ca sectorul bancar să acorde cât mai multe credite celor care doresc să investească în această zonă.

Și sigur, deocamdată ne referim la marea industrie, cea care are o mare nevoie de această finanțare. Dar să nu uităm că trebuie să acordăm aceeași atenție și companiilor mijlocii și respectiv micilor antreprenori, pentru că sigur, solicitarea vine la pachet cu obligația de a face dovada decarbonării pe tot lanțul de furnizare.

Oana Ozmen pune accent în discursul său pe industria cimentului „pentru că România are și va avea în următoarea perioadă cu proiecte importante de infrastructură”.

Cimentul este o industrie importantă și trebuie să-i acordăm atenție pentru că România are și va avea în următoarea perioadă, proiecte importante, de infrastructură, care necesită cantități de mari de ciment. Este bine ca el să fie produs aici și nu neapărat să-l cumpărăm din altă parte.

Dincolo de faptul că s-au anunțat aceste planuri, să vedem care vor fi acele domenii declarate strategice, care vor beneficia de o finanțare suplimentară și de o atenție sporită în ceea ce înseamnă modificările legislative care să încurajeze și să permită acestor companii să rămână compexe, să rămână în competiție pe piața europeană”, a conchis Oana Ozmen.

 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că s-a lucrat un pachet de măsuri prin care „se generează un impuls major pentru reindustrializarea economiei de circa 2 miliarde de euro, axat pe trei mari piloni”.

El a precizat că primul este Schema de Sprijin pentru Investiţiile Strategice în industria de prelucrare, cu un buget de peste 500 milioane euro. Acordăm facilităţi fiscale investiţiilor de peste 150 milioane euro, ce creează peste 250 de locuri de muncă în regiuni unde PIB-ul pe locuitor este sub media naţională.

”Al doilea pilon este Programul National de Sprijin pentru Marea Industrie din România. Este o schemă de ajutor de stat de 1 miliard euro pentru mari companii. Vor primi un sprijin de până la 100 milioane euro per beneficiar. Acele companii ce derulează investiţii capabile să reducă emisiile directe de gaze cu efect de seră, respectiv consumul de energie. Sursa de finanţare este din vânzarea certificatelor de emisii de dioxid de carbon”, a arătat şeful Executivului.

Premierul a mai afirmat că a treia componentă a planului înseamnă o schemă de ajutor de stat de 250 de milioane de euro pentru companii care propun investiţii în producţia de materii prime industriale – ţevi, profile, bare, aluminiu sau cupru.

”Simultan, facem şi o rectificare bugetară, bazată pe un plus de venituri bugetare care susţin investiţii în 4 domenii esenţiale: Sănătate, Educaţie, Transporturi şi Dezvoltare Regională. Dezvoltarea ţării prin investiţii mari în autostrăzi, şcoli şi spitale este calea sigură pentru ca România să aibă o creştere economică importantă în următorii ani! Evident, continuăm să reducem cheltuielile publice inutile, deficitul bugetar trebuie să fie exclusiv unul generat de investiţii, nu pe risipă prin achiziţii inutile”, a mai arătat premierul Ciolacu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: