Marea Roşie: O navă elenă a fost atacată de houthi şi a suferit pagube minore, confirmă Centcom

Sursa foto: Unsplash

Rebelii houthi au vizat luni în largul Yemenului o navă elenă care a suferit pagube minore, dar a continuat traversarea în Marea Roşie în direcţia Iranului, a confirmat armata americană, informează AFP.

„Pe 12 februarie, între 03:30 şi 03:45 ora din Sanaa (06:30 GMT şi 06:45 GMT), combatanţii houthi, susţinuţi de Iran, au tras două rachete dinspre zonele pe care le controlează spre strâmtoarea strategică Bab el-Mandeb”, a anunţat Comandamentul militar american pentru Orientul Mijlociu (Centcom), într-un mesaj postat pe reţeaua socială X.

„Cele două rachete au fost trase spre nava cargo MV Star Iris, sub pavilionul Insulelor Marshall, care circula în Marea Roşie venind dinspre Brazilia”, a precizat Centcom.

Înainte de anunţul Centcom, mai multe agenţii de securitate au menţionat acest incident.

Agenţia britanică Maritime Trade Operations (UKMTO) a anunţat luni într-un raport că atacul s-a produs înainte de orele locale 04:00 (01:00 GMT).

„Echipajul este în siguranţă şi nava se îndreaptă spre următorul port de escală”, potrivit UKMTO.

O altă agenţie de securitate maritimă, Ambrey, a anunţat că nava destinată transportului de mărfuri vrac, ce naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, a fost „vizată de rachete în două incidente separate”, a fost lovită şi a suferit daune.

Începând din noiembrie, rebelii houthi susţin că vizează nave în Marea Roşie şi în Golful Aden pe care ei le consideră cu legături cu Israelul, din „solidaritate” cu palestinienii din Fâşia Gaza, teritoriu bombardat şi asediat de Israel, în războiul împotriva Hamas.

Atacurile rebelilor houthi lor au constrâns numeroşi armatori să îşi suspende trecerea prin această zonă, pe unde tranzitează 12% din comerţul mondial.

Cel mai important aliat al Israelului, Washingtonul, care a anunţat că i-a desemnat pe houthi drept nouă entitate „teroristă”, a înfiinţat în decembrie o coaliţie multinaţională, pentru „a proteja” traficul maritim.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL