Skip to content
Politică

Marea ”schismă” din PNL, înainte de parlamentare: varianta de guvernare care a împărțit partidul în două

Inquam Photos / Octav Ganea

O cooptare a USRPLUS în viitorul Guvern stârnește reacții contradictorii în Partidul Național Liberal (PNL). Atacurile venite din partea liderilor alianței i-au făcut pe unii liberali să se răzgândească în privința unei colaborări cu cei de la USRPLUS. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că în PNL s-au format două tabere: unii care ar prefera un guvern monocolor, format doar din miniştri liberali, susţinut în Parlament de o majoritate din care să mai facă parte PMP, UDMR şi cei 17 deputaţi ai minorităţilor naţionale, și alții care insistă pentru o guvernare alături de USR-PLUS, care să ofere o majoritate stabilă în Parlament.

Potrivit acelorași surse, președintele Klaus Iohannis și liderii apropiați șefului statului își doresc un Guvern din care să facă parte și USRPLUS pentru a asigura o stabilitate în Parlament, în ciuda acuzațiilor dintre cele două partide din ultima perioadă. La popul opus, lideri ca Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, şi Daniel Fenechiu, liderul senatorilor liberali, au afirmat public că sunt în favoarea unei colaborări cu PMP şi UDMR, în detrimentul unei guvernări cu USR-PLUS,

Liberalii ar urma să câștige cele mai multe mandate de senatori și deputați, dar, pentru a forma o majoritate guvernamentală, vor avea nevoie de aliați. Astfel, așa cum arată cifrele sondajelor, viitorul guvern va fi susținut de o coaliție ce va fi formată din două partide: PNL și USRPLUS. Formațiunea politică condusă de Ludovic Orban nu ar putea face un Guvern doar cu PMP și UDMR, cele trei partide însumând doar 40%. Singura soluție, dacă pe 6 decembrie se vor obține aceste cifre, este ca PMP și UDMR să se alăture unui Guvern condus PNL și USRPLUS, astfel că va fi mai multă putere pentru cei care se vor instala la Palatul Victoria.

Varianta prin care PNL poate să lase USRPLUS în opoziție

Mai există o variantă, cea mai puțin probabilă, ca PNL să lase USRPlus în opoziție, alături de PSD. Astfel, majoritatea ar fi, în acest caz extrem de fragilă și, totodată, instabilitatea ar putea fi accentuată din cauza compoziției mult mai eterogene a coaliției, liberalii fiind nevoiți să-i coopteze în guvern atât pe cei de la PRO ROMÂNIA, PMP, cât și pe cei de la UDMR și să obțină sprijinul parlamentar al minorităților naționale.

Este dificil de gândit o viitoare colaborare guvernamentală PNL-USRPLUS, având în vedere acuzațiile extrem de dure dintre cele două formațiuni politice în ultima perioadă, precum și condițiile exigente impuse de Barna și Cioloș. Amintim de scandalul imens între PNL și USR, care se acuzau reciproc de înțelegeri cu PSD, după votul din Parlament pentru Consiliul Legislativ. Liberalii îi acuzau pe cei din USR că l-au votat pe Florin Iordache și amenințau că după alegeri nu vor face o alianță cu un partid care „l-a susținut pe cel care a dat OUG 13”. De partea cealaltă, USR îi acuzau pe liberali că sunt „mincinoși”.

Totodată, ne amintim și că Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR PLUS, a declarat recent că Dacian Cioloș este propunerea mai bună decât Ludovic Orban pentru funcția de premier, în eventualitatea în care ambele partide vor ajunge să colaboreze la guvernarea țării. Întrebat dacă Dacian Cioloș este mai potrivit decât Ludovic Orban pentru un viitor guvern, Moșteanu a răspuns: “Bineînțeles”. Așadar, chiar dacă vor ajunge într-un final la o colaborare pe un viitor Guvern – așa cum au reușit la alegerile locale în București – liberalilor le va fi extrem de dificil să guverneze alături de cei de la USRPLUS, mai ales în condițiile în care aceștia nu acceptă un Guvern condus în continuare de Ludovic Orban.

 

1 comentariu la “Marea ”schismă” din PNL, înainte de parlamentare: varianta de guvernare care a împărțit partidul în două

  1. USR plus, lăsaţi mofturile şi nu dezamăgiţi speranţele poporului! Mergeţi la parlamentare uniţi cu PNL, aşa cum aţi mers ţa locale în Bucureşti , altfel nu scăpăm de PSD! Lăsaţi orgoliile , goana după funcţii… Ce mi-i premier , ce mi-i vicepremier…nu trăiţi bine şi frumos tot acolo în palat ?…Mergeţi cot la cot în tot ce faceţi şi pentru o majoritate puternică în Parlament , aliaţi-văşi cu PMP ! Sunt şi acolo politicieni buni şi poate patrioţi …Staţi toţi în jurul preşedintelui ca să scăpăm de ciuma roşie …SUCCES DEPLIN !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *