Skip to content
Politică

Marea slăbiciune a USRPLUS. Cum s-a autosabotat formațiunea în conflictul cu PNL și cum pot profita în viitor liberalii

pnl usr plus udmr Inquam Photos / George Călin
" "

Unul dintre cele mai răsunătoare scandaluri de până în prezent a fost cel dintre PNL și USRPLUS, declanșat după remanierea ministrului Voiculescu. La aproape o lună de la începerea conflictului, apele s-au mai calmat și putem trage câteva concluzii despre strategia USRPLUS în cazul unui conflict cu partenerul mai mare din coaliție. Concluzia ar fi destul de simplă, USRPLUS și-a săpat singur o groapă și a dezvăluit cea mai mare slăbiciune în fața PNL.

Strategia USRPLUS în coaliție, un eșec lamentabil

" "
" "

Strategia USRPLUS în conflictul cu PNL a fost una de victimizare. USRPLUS a încercat să pară victima unui scandal pe care chipurile nu l-au declanșat ei. Doar că această strategie a fost în final una de autosabotare. În momentul declanșării scandalului, USRPLUS a ridicat o ștachetă pentru premierul Florin Cîțu. Retorica liderilor USRPLUS i-a adus rapid în situația unei duble alegeri: fie mergi până la capăt cu planul și încerci să dai jos premierul, fie ieși de la guvernare ca urmare a eșecului acestui plan. USRPLUS nu a făcut nici una, nici alta.

După un val de critici venit din tabăra pluseristă, inclusiv de la miniștri USRPLUS, formațiunea lui Cioloș și Barna a încetat retorica belicoasă la fel de subit pe cât a început-o. Înțelegând că plecarea lui Cîțu reprezintă doar o fantezie, liderii USRPLUS au fost forțaț să se întoarcă în final cu coada între picioare. Doar că această strategie, în final le-a produs un enorm dezavantaj.

Tot episodul scandalului dintre PNL și USRPLUS a arătat de fapt slăbiciunea celor din urmă. Formațiunea condusă de Barna și Cioloș este una belicoasă, însă discursul liderilor se oprește acolo unde începe pericolul ieșirii de la guvernare. USRPLUS nu își permite sub nici o formă să plece de la guvernare, pentru că nu ar avea unde să se ducă decât în Opoziție, acolo unde s-ar afla într-o splendidă izolare. Orice alianță conjuncturală cu PSD în Opoziție, sau cu AUR ar însemna sfârșitul pentru USRPLUS. Prin urmare Cioloș și Barna nu au altă variantă decât să rămână la Putere, alături de PNL.

Episodul scandalului le-a dat astfel și muniție liberalilor, care au descoperit punctul slab al celor de la USRPLUS. Mai degrabă acest punct slab a fost dezvăluit involuntar de cei de la USRPLUS în încercarea de a forța un bluff cu o mână foarte slabă. Liderii PNL au descoperit că USRPLUS poate avea o retorică amenințătoare la nivel public, însă această retorică se oprește acolo unde începe posibilitatea serioasă de a ieși de la guvernare. USRPLUS s-a autosabotat și și-a dezvăluit slăbiciunea cea mai mare în fața PNL. Acum liberalii ar putea profita pe termen lung și ar putea cere concensii importante de la USRPLUS, amenințând ei de data aceasta cu ruperea coaliției. Liderii USRPLUS vor mai avea episoade de scandal public, însă acestea nu vor fi susținute și de acțiuni dure. În acest fel liderii formațiuni încearcă să puncteze la capitolul imagine și să mențină aparența unui partid care acționează independent și cu puteri depline. Liderii liberali nu vor mai luat în seamă însă aceste amenințări cu ruperea coaliției de vreme ce știu că reprezintă doar vorbe goale și amenințări de fațadă. USRPLUS s-a autosabotat în decursul lunii aprilie și pășeșete acum într-o nouă etapă a relațiilor cu partenerul majoritar al guvernării. Din tot scandalul declanșat luna trecută, cel mai bine a ieșit PNL care cunoaște acum și poate exploata din plin marea slăbiciune a USRPLUS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *