Skip to content
Politică

Marea supărare a lui Robert Sighiartău. De ce a schimbat tabăra secretarul general al PNL

Inquam Photos / George Călin

Robert Sighiartău, secretarul general al Partidului Național Liberal (PNL) și “invenția politică” sută la sută a lui Ludovic Orban, a decis să schimbe tabăra și să îl susțină pe premierul Florin Cîțu la Congresul PNL. Surse politice susțin că supărarea secretarului general al partidului datează de pe vremea negocierilor PNL-USRPLUS-UDMR privind formarea noului Guvern, după retragerea lui Ludovic Orban.

Inițial, lui Sighiartău i-a fost oferit portofoliul de la Dezvoltare în guvernul monocolor Orban, în 2019. Sighiartău a refuzat atunci funcția dar a revendicat-o după un an. Însă, liderii UDMR nu au acceptat să plece de la masa negocierilor fără un portofoliu economic, astfel Sighiartău a rămas fără minister și a devenit la câteva zile adversarul lui Orban.

Ne amintim că imediat după instalarea noului Guvern, Sighiartău a pornit un atac în rafală la adresa lui Ludovic Orban, căruia i-a cerut să plece de la conducerea partidului, susținând că „PNL are nevoie de dialog și de democrație” și că „sunt lucruri care trebuie spuse, pentru că au fost ținute prea mult timp în birourile unora”.

Din punctul meu de vedere, da (Ludovic Orban trebuie să plece – n.red). PNL a pierdut alegerile generale. Din păcate, n-am reușit să avem o discuție privind acestea alegeri și n-am făcut o analiză în BPN cu privire la ceea ce s-a întâmplat, pentru că, până la urmă, tot timpul poporul are dreptate, iar la alegerile generale PNL s-a clasat pe locul doi, după PSD.

Au fost mai multe greșeli în timpul guvernării Orban, cu privire la gestionarea pandemiei și nu numai, dar cel mai mult mă deranjează faptul că am fost puși de multe ori alături de PSD prin comportamentul pe care l-au avut unii colegi de-ai mei în guvernare și prin felul în care au fost promovați anumiți oameni în funcții publice.

Oamenii nu au fost filtrați de o comisie de specialitate, cum zice statutul, nu au fost votați în BPN de colegii noștri. În ultimul an, partidul a fost condus discreționar de președintele partidului. La momentul acela am spus că nu e cazul să deschidem subiectul, pentru că aveam alegeri și din motive tactice am tăcut.

Trebuie să discutăm în interiorul partidului și să alegem în cadrul congresului care va avea loc în iunie sau în toamnă o echipă care poate să ducă PNL pe primul loc și care să continue cu atuurile pe care PNL le are”, a afirmat Sighiartău.

Pregătea terenul pentru echipa Boc

Chestionat cine ar trebuie să treacă la conducerea formațiunii politice, Sighiartău vorbea la acea vreme despre „o grupare reformistă”, condusă de cei pe care astăzi îi vedem în prima linie susținându-l pe Florin Cîțu.

Avem oameni performanți în administrațiile locale. Din păcate, din cauza negocierilor duse exclusiv de președintele Orban, am lăsat deoparte aceste atuuri și platforma de dezvoltare pe care o aveam cu privire la România.

Am avut o discuție cu președintele Orban și i-am spus că negocierile nu sunt în favoarea PNL și că ceea ce se întâmplă în PNL nu e în regulă.

La un moment dat, Ludovic Orban a vrut iar să-l retragă pe Florin Cîțu și am spus că nici din punct de vedere moral, uman și al strategiei partidului nu este în regulă ca Florin Cîțu să cedeze și să meargă iarăși domnul Orban, după ce și-a dat demisia și a pierdut alegerile. Domnul Orban nu a fost de acord ce i-am spus.

Avem nevoie de o echipă care să negocieze pentru partid și nu pentru indivizi. Deocamdată există o grupare reformistă în PNL. Emil Boc, Ilie Bolojan, Gheorghe Falcă, Florin Roman, Alina Gorghiu și mulți alții, generația tânără care își dorește o altă abordare„, spunea Sighiartau.

Amintim că premierul Florin Cîțu și-a anunțat duminică dimineața decizia de a candida la președinția PNL împotriva lui Ludovic Orban, precizând că partidul are nevoie de un suflu nou.

„Am decis să mă înscriu în competiţia pentru preşedinţia Partidului Naţional Liberal. Vă mulţumesc că sunteţi azi alături de mine, când fac acest anunţ important pentru partid, pentru România şi pentru mine. Am decis să mă înscriu pentru competiţia pentru preşedinţia Partidului Naţional Liberal. Le mulţumesc şi liderilor politici puternici din PNL care au crezut în mine din primul moment în care m-am înscris în partid şi care şi astăzi mă susţin şi fac parte din echipa mea”, a declarat duminică Florin Cîţu, într-o conferinţă de presă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *