Skip to content
Alegeri

Marele avantaj al Vioricăi Dăncilă în fața lui Iohannis și Barna. Un glonț orb al PSD

psnews.ro

Viorica Dăncilă este prima femeie pe care un mare partid din România vrea să o trimită în cursa pentru funcția de președinte al țării. Totodată, ea devine și prima femeie cu cele mai mari șanse să câștige această bătălie, după ce în trecut alte 3 femei au înregistrat un eșec răsunător. 

Femeile în politică

Europa este un continent care sprijină implicarea femeilor în politică. La nivelul UE, 30% dintre miniștri sunt de sex feminim. 18% șefi de partid din UE sunt femei (una dintre ele, Viorica Dăncilă). În România, 20% dintre membrii Parlamentului sunt femei, mult mai puțin decât ar trebui. 

România e unul dintre puținele state din Europa cu o femeie la conducerea Executivului. Mai este Angela Merkel, evident, probabil cea mai celebră femeie din politica internațională. Apoi avem un alt exemplu în Serbia, unde Ana Brnabic conduce Guvernul de 2 ani. În Estonia este Kersti Kaljulaid la conducerea țării de 3 ani, în funcția de președinte de stat. Cancelarul Austriei este tot o femeie – Brigitte Bierlein, din vara lui 2019. Zuzana Caputova este președinte al Slovaciei din iunie 2019. Mette Frederiksen este premierul Danemarcei din iunie 2019. Maia Sandu a ajuns și ea la conducerea Guvernului în Republica Moldova tot în iunie 2019. Și în mica Islanda, tot o femeie ocupă funcția de premier. Croatia are și ea la conducere o femeie – Kitarovic, celebră pentru circul de la Cupa Mondială din 2018. 

PSD și glonțul orb

PSD mizează pe faptul că o femeie va fi capabilă să lupte cu doi bărbați, care riscă să transforme orice atac într-un discurs misogin. Ea ar trebui să sensibilizeze electoratul, să calmeze apele și să îndemne la unitate în partid pentru a mobiliza electoratul. 

Viorica Dăncilă ar trebui să fie soluția partidului la politica deja clasică a pesediștilor, deși ea provine tocmai din rândurile baronilor. Dăncilă ar trebui să convingă femeile, nu neapărat pe cele educate, din marile orașe, cât mai ales pe cele fără studii avansate și din mediul rural. La acest ultim capitol, premierul chiar poate să aibă succes. Singurul ei avantaj este tocmai acela de a fi femeie, dar se va dovedi inutil pe lângă incompetența de care a dat dovadă și pe lângă faptul că a sprijinit toate grupurile de interese din PSD. 

Dacă în următoarele săptămâni Dăncilă își va asuma și o Ordonanță prin care să fie sancționată violența împotriva femeilor sau să vină cu un proiect care să le ajute pe femei, ne putem trezi cu un candidat mult mai puternic în campania electorală. Din fericire pentru Iohannis și Barna, Viorica Dăncilă nu este capabilă de astfel de fapte și ea nu poate reprezenta feminismul românesc, așa cum ar visa pesediștii. 

Dar până acum, Viorica Dăncilă e doar un glonț orb tras de un PSD disperat. Ea n-are nicio treabă cu social-democrația, nici cu feminismul, nu-i pasă de suferința femeilor, este complet ruptă de realitatea politică din România sau Europa (preferă să vadă totul din elicopter) și mai grav decât orice, va rămâne mereu aceeași marionetă a baronilor din PSD. 

Viorica Dăncilă nu are legitimitate pe scena politică din România, tocmai de aceea devine principala țintă a adversarilor săi politici. Nici măcar nu și-a câștigat locul într-o bătălie politică, ci a fost instalată la Palatul Victoria de niște baroni certați cu justiția. Orice atac al lui Barna sau Iohannis la adresa lui Dăncilă va fi apreciat de electorat pentru că actualul premier nu este și nu poate deveni modelul de femeie de care are nevoie clasa politică românească. 

 

1 comentariu la “Marele avantaj al Vioricăi Dăncilă în fața lui Iohannis și Barna. Un glonț orb al PSD

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *