Skip to content
Europa Politică

Marele faliment UE: criza migranților și zeci de miliarde de Euro cheltuite pentru refugiați

newsweek.com

Criza migranților este unul dintre cele mai mari eșecuri ale Uniunii Europene. Criza migranților este un faliment al societății europene care n-a fost pregătită pentru așa ceva și nici nu vrea așa ceva, în condițiile în care are probleme mult mai grave.

Doar în anul 2015 au sostit în Europa peste 1,8 milioane de refugiați care au trecut ilegal frontiera UE. În 2014 au fost aproape 300.000, în 2016 aproximativ 500.000, în 2017 200.000 și în 2018 în jur de 150.000, potrivit datelor Frontex. În total, sunt circa 3 milioane de refugiați pe teritoriul Uniunii Europene care nu au niciun viitor, care nu se pot adapta în noile societăți și care sunt nevoiți să facă orice pentru supraviețuire.

" "

Doar în 2016, Italia a cheltuit pentru primirea migranților în jur de 1,7 miliarde de Euro, bani investiți doar în procesul de identificare a acestora și cazarea lor imediată. Cheltuielile ulterioare sunt mult mai mari. Din această sumă de 1,7 miliarde, UE a oferit un ajutor de 47 de milioane de Euro, restul a fost plătit de bugetul Italiei, deja afectat de criză, arată un raport al Curții de Audit din Italia.

Cu alte cuvinte, în loc ca Italia să-și rezolve problemele de după criza economică și să investească în creșterea nivelului de trai, a fost nevoită ca an de an să ajute migranții. Astfel s-a născut populismul italian, iar pe de o parte poate fi înțeles. Pe de altă parte, Italia este una dintre țările care a contribuit la criza migranților și e una dintre țările care a provocat crizele din nordul Africii, având sub control Libia, încercând să se infiltreze în Siria. Italia este dependentă de petrolul din Libia, și nu de ieri sau de azi, ci de câteva decenii.

Ministerul de Finanțe al Germaniei estimează că Germania va cheltui până în 2022 peste 70 de miliarde de euro, plus alte 8, pentru primirea și integrarea migranților în societate. Din această sumă, peste 13 miliarde vor fi investite în cursuri de limbă și măsuri de integrare. Germania este unul dintre puținele state care are o strategie pentru integrarea migranților, dorind să ajute un milion de refugiați, cât a primit în 2015 și 2016. În ultimii ani, partidul de extrema dreapta Alternativa pentru Germania a crescut în sondaje cu o strategie anti-refugiați, criticând măsurile Guvernului de a oferi bani pentru migranți sau de a-i primi.

Germania a fost pionul principal în această criză. Angela Merkel a mizat pe faptul că țările UE se vor arăta solidare cu planurile marilor puteri ale lumii, însă Ungaria, Polonia, Austria au refuzat să ajute Germania în criza migranților. Ulterior, Italia și-a închis porturile, Franța a făcut același lucru. Deja de doi ani nimeni nu mai vrea să audă de refugiați, având deja un număr foarte mare neintegrat.

Angela Merkel a fost cea care s-a folosit de Bruxelles pentru a impune statelor membre un anumit număr de refugiați. România a avut cotă obligatorie. Nici președintele și nici Guvernul n-au criticat aceste decizii. Deși PSD se afla la guvernare, la vremea respectivă au respectat cotele obligatorii, chiar dacă astăzi par că s-au trezit să critice UE. Distribuirea migranților pe teritoriul Europei reprezintă o încălcare a drepturilor omului, deoarece se face împotriva voinței, mulți dintre ei preferând să se îndrepte spre Franța sau Marea Britanie, țări unde pot cunoaște limba, ținând cont că în multe țări din Africa se vorbește franceza sau engleza.

Parlamentul European, în acești 5 ani, n-a avut niciodată o preocupare reală pentru viața refugiaților în Europa. Salvini în Italia sechestra migranții în porturi și refuza să-i primească pe teritoriul italian. Macron trimiteam Jandarmeria să agreseze migranții care forțau intrarea în Franța. În Spania trăiau în condiții inumane. Grecia n-a fost capabilă să le acorde asistența medicală și socială necesară. La granița dintre Franța – Italia și Franța – Marea Britanie migranții erau agresați fizic de către forțele de ordine ale celor trei țări. În Ungaria erau sechestrați și Guvernul îi trata ca pe niște sclavi fără drepturi și libertăți.

Pentru a diminui valul de refugiați, Uniunea Europeană a stabilit un acord cu Turcia care oprește oamenii pe teritoriul său și primește de la Europa câteva miliarde de Euro. UE a stabilit în 2016 acordul cu Turcia, oferind 9 miliarde de Euro pentru ca turcii să primească refugiați în perioada 2016-2018. Peste 3,5 milioane de sirieni au fugit în Turcia. Ankara a anunțat că a cheltuit aproximativ 25 de miliarde de dolari de la începutul crizei migranților pentru a-i ajuta pe cei care au fugit spre o lume mai bună.

Deși au existat mai multe rapoarte care arătau că autoritățile din Turcia încalcă drepturile și libertățile sirienilor sau că-i supun la tortură, iar unii dintre ei ajung victime ale traficului de organe sau de persoane, Uniunea Europeană a închis ochii la toate aceste abuzuri și n-a investigat situația din teritoriu.

Unul dintre actualii candidați la șefia Comisie Europene – Frans Timmermans – a fost în toată această perioadă membru al CE, cu responsaibilități foarte mari sau mult prea mari pentru posibilitățile sale. El este unul dintre oficialii europeni care au propus acest acord cu Turcia și a negociat întreaga înțelegere. Soluția nu doar că este imorală, dar se dovedește și un faliment economic pentru UE, care acum trebuie să negocieze cu Turcia aderarea la Uniune.

Din acest motiv, Manfred Weber a spus clar că se va opune aderării Turciei, însă acum e deja prea târziu. UE este datoare Turciei, iar în cazul în care nu se va mai ajunge la acord, cei 3,5 milioane de sirieni vor părăsi Turcia și se vor îndrepta spre Bulgaria și Grecia în cel mai scurt timp.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *