Skip to content
Economie Politică

Marele Fâs al lui 2018: Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții

economica.net
" "

Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) a fost prezentat în Programul de guvernare al PSD ca unul din principalele instrumente financiare prin care se va aduce un surplus de finanțare la bugetul de stat.

Prin intermediul banilor aduși de FSDI, promitea partidul aflat la guvernare, executivul va purcede la reindustrializarea țării, la construcția de autostrăzi, la inițierea de investiții publice în infrastructură, atât de necesare economiei românești.

" "
" "

În schimb, tot ce a putut guvernul PSD a fost să dea o ordonanță de urgență, prin care a aprobat cadrul legal de înfiinţare a mai multor ”fonduri suverane de dezvoltare şi investiţii”.

Acestea urmează să fie organizate ca societăţi pe acţiuni, în condiţii care vor fi stabilite separat prin hotărâri de guvern şi vor fi administrate în sistem dualist de către un Consiliu de supraveghere şi un directorat.

Anunțarea acestui cadru legal i-a făcut pe mulți analiști să critice aspru înființarea FSDI, aprecierile fiind de genul ”suveică pentru înstrăinarea activelor statului”, ”FSDI, pradă pentru rechini”, ”FSDI, neconstituțional”, ”un nou organism public inutil” și așa mai departe.

Astfel, analistul economic Radu Soviani a declarat, în exclusivitate pentru PSNews: ”Faptul că în ordonanța de urgență se vorbește despre mai multe fonduri suverane este o bătaie de joc a ideii de Fond Suveran, care ar trebui să fie unic, pentru că o țară are o singură suveranitate. Se încearcă o decredibilizare totală a ideii de Fond Suveran, pentru că scopul este categoric de a grupa niște active foarte valoroase ale statului în mâinile unui grup restrâns de decidenți mai mult sau mai puțin calificați, din moment ce vor fi desemnați politic. În cazul României, asistăm de fapt la o suveică, prin care fonduri foarte valoaroase ale statului vor fi preluate de niște băieți deștepți. Pe scurt, la o țeapă. La o altă mega-escrocherie de tipul Fondul Proprietatea.

La rândul său, analistul economic Aurelian Dochia a declarat, de asemenea, în exclusivitate pentru PSNews: ”Nu văd care este sensul acestor fonduri suverane, din moment ce activele ce se doresc a fi înglobate se află deja în proprietatea Statului, dau dividende substanțiale, iar guvernul poate investi banii așa cum dorește, fără să mai fie nevoie de aceste instrumente intermediare. Se înființează în mod inutil un nou organism public, de a cărui supraveghere, conducere și reglementare nu este clar încă cine se va ocupa, lucrurile sunt în momentul de față în ceață, nu se știe cui vor raporta forurile de conducere ale acestor fonduri suverane.

Iar senatorul liberal Florin Cîțu a avertizat, într-o postare pe Facebook, că ”cei care lucrează cu sau pentru Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii riscă să piardă tot, fiindcă FDSI ar putea fi desfiinţat, pentru că e neconstituţional. OUG care reglementeaza fondurile suverane de investiţii este neconsitutional. Fără dubii. Imaginati-vă, de exemplu, că FSDI reuşește să păcălească câţiva investitori să cumpere obligaţiuni emise de această instituție. Peste câteva luni FSDI se desființează pentru ca este neconstituţional. Deşi, nu cred că există vreo agenţie de rating care să ofere rating unei instituţii cu un risc mare de a fi desfiinţată. Iar investitorii nu cumpară obligațiuni dacă nu există rating. Totuși, eu vreau să vă avertizez că riscaţi să pierdeţi tot dacă intraţi în relații contractuale cu FSDI.

În ceea ce îl privește pe deputatul independent Remus Borza, aprecierile la adresa FSDI, făcute pe blogul propriu, sunt cât se poate de tranșante: ” Modul heirupist, populist și politicianist în care a fost imaginat FSDI îl va împiedica să-și atingă obiectivul de a genera lichiditate și profit. Prin ocultarea și politizarea managementului Fondului, statul va pierde venituri importante la buget. Fondul, odată lansat la apă, va fi devorat de rechini. Haita rechinilor din ograda partidelor guvernamentale își va subordona managementul Fondului și implicit al celor 26 de companii din portofoliu la care statul este acționar majoritar, va căpușa și decapitaliza Fondul și companiile din subordine prin încheierea unor contracte detrimentale acestor entități. Peste 500 de băieți deștepți au băgat Hidroelectrica în insolvență. La momentul deschiderii procedurii, în 2012, perla energeticii românești înregistra pierderi de 170 milioane euro și datorii de 1,2 miliarde euro! Azi, Hidroelectrica este cea mai profitabilă companie din România. Și-a plătit toate datoriile la valoare nominală și înregistrează un profit operațional de 500 milioane euro anual. Acelorași băieți deștepți, cărora între timp li s-au alăturat și alții, li se oferă pradă nu doar una, ci 33 de companii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *