Skip to content
Republica Moldova

Marele impediment în organizarea alegerilor anticipate din R. Moldova. Alexandru Tănase: Guvernul nu are mandat, iar Parlamentul încă nu a adoptat o decizie

timpul.md

Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova, a explicat, în exclusivitate pentru PS News, ce urmează după ce președintele Maia Sandu a semnat decretul privind dizolvarea actualului Parlament și declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Tănase a precizat că motivele pentru organizarea alegerilor anticipate „sunt cu totul de altă natură”, declararea stării de urgență drept neconstituțională fiind doar punctul de plecare. „La bază este o profundă criză politică în care se află societatea și guvernarea de la Chișinău”, spune Alexandru Tănase.

Starea de urgență, fiind declarată neconstituțională, doar a făcut posibilă declanșarea mecanismului de organizare a alegerilor anticipate. Motivele pentru organizarea acestor alegeri anticipate sunt cu totul de altă natură. La bază este o profundă criză politică în care se află societatea și guvernarea de la Chișinău. Toată lumea este optimistă, în sensul că aceste alegeri vor permite cumva o resetare a situației, deși datele problemei, după cum arată sondajele de opinie, nu sunt nici pe departe atât de optimiste. Nu este exclus ca viitorul Parlament să nu aibă o configurație total diferită de actualul Parlament. Data alegerilor este stabilită. Președintele a emis deja decretul în acest sens, urmează ca partidele politice să înceapă campania electorală propriu-zisă. Singurul impediment care există la acest moment este că nu au fost alocați banii necesari pentru organizarea alegerilor. Guvernul nu are mandat și nu are de unde să ia acești bani, iar Parlamentul încă nu a adoptat o decizie în acest sens. Însă, cred că este o chestiune care va fi depășită și alegerile vor avea loc.

Curtea Constituțională nu mai are niciun rol în această situație. Ceea ce a avut de făcut Curtea Constituțională a făcut, în principal fiind vorba de constatarea circumstanțelor care au justificat dizolvarea Parlamentului. Este o problemă contradictorie, nu este o situație univocă deoarece dizolvarea Parlamentului într-o republică parlamentară de către un președinte care nu are o majoritate parlamentară e o problemă. Însă, din moment ce Curtea a decis că este soluția corectă, înseamnă că aceasta este calea pe care se va merge”, a explicat Alexandru Tănase.

Chestionat în legătură cu atacurile lansate la adresa Curții Constituționale a Republicii Moldova, Tănase a susținut că aceasta este o practică obișnuită în țările din Estul Europei. „În societățile post-comuniste, în mod special politicienii nu sunt obișnuiți cu aceste mecanisme de control al constituționalității”, atrage atenția acesta.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova este imparțială, a mai precizat Tănase, adăugând, însă, că deciziile judecătorilor poartă o anumită natură subiectivă.

„Este o situație obișnuită în Estul Europei ca atunci când politicienii nu sunt de acord cu o anumită soluție pronunțată de Curțile Constituționale să atace aceste instituții. Și în România am asistat la acest lucru, și în Cehia, Polonia, Ungaria. Republica Moldova nu face o notă discordantă în acest sens, încadrându-se perfect în logica evenimentului. O societate nu este făcută să se maturizeze mai repede decât este parcursul sau logica firească a lucrurilor. În societățile post-comuniste, în mod special politicienii nu sunt obișnuiți cu aceste mecanisme de control al constituționalității.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova este imparțială. Până la urmă, deciziile judecătorilor poartă o anumită natură subiectivă, noi nu vorbim de decizii matematice, unde rezultatul este unul axiomatic. Totuși, este vorba despre raționamentele care sunt emise de judecători și care se bazează pe multe principii și explicații, inclusiv nivelul de pregătire profesională, atitudinea față de anumite valori, opțiunile politice. În situația dată, deciziile acestea sunt produsul acelor judecători care le-au adoptat. Cum văd și cum înțeleg ei lucrurile. Nu cred că aceste decizii au fost influențate cumva în vreun fel, cu excepția acelor elemente absolut inerente oricărui proces de adoptare a deciziilor judiciare”, a conchis acesta.

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului de la Chișinău. Prin același decret, șefa statului a stabilit pentru 11 iulie data alegerilor anticipate.

Șefa statului a semnat decretul la câteva minute după ce Curtea Constituțională a anulat hotărârea Parlamentului privind instituirea stării de urgență, prin care majoritatea PSRM-Șor a încercat să evite dizolvarea. Anterior, Curtea Constituțională a constatat că Parlamentul și-a epuizat toate șansele de învestire a unui nou guvern și, la solicitarea Maiei Sandu, a emis un aviz privind constatarea circumstanțelor dizolvării legislativului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *