Skip to content
Opinii & Analize

Marele mister din ultimul paragraf al acestui text

Bogdan Stoica

Folosind legea informațiilor publice întreabă la orice inspectorat de poliție ce a explodat anul asta, ca cifre, si o sa primești răspunsul: drogurile. Etnobotanicele, mai ales. În fiecare zi, undeva în Romania un puștan prost de bubuie ajunge la Urgențe cu dinții încleștați si crezând că poate să zboare. Polițiștii fac tot ce pot, dar nu mai e vorba doar de politie. Eu as convoca CSAT-ul, atât de gravă mi se pare situația. Pentru că este foarte simplu să reduci proporțiile acestei catastrofe.

Pe scurt: trebuie doar sa scoți drogurile de pe net. Acolo, pe net, este marea piață de droguri ușoare. Multi dintre dealeri sunt puştani-consumatori, care cumpără en gros şi vând en detail cu un adaos mic, ca să le iasă gratis consumul. La majoritatea sunt suficiente anunţarea părinţilor sau o vizită din partea poliţiei, cu mesajul “Stai liniştit, că altfel faci puşcărie!”, pentru ca micul traficant de droguri să revină la activităţi mai paşnice.

Cum scoți anunțurile de pe net? Foarte simplu: pui instituțiile la treaba. Printr-un ordin al ICI, RNC sau al ANCOM, care se poate scrie și emite într-o singură zi, ar putea fi suspendate site-urile care permit “punerea în vânzare de bunuri şi servicii de către utilizatori fără semnătură electronică”, care le confirmă identitatea reală. Cerinţa este absurdă, aşa că noua poliţie antidrog ar fi chiar proprietarii site-urilor de anunţuri, care nu vor accepta să fie date jos de pe net pentru anunţurile lor. S-ar putea da și o recompensă de 100 de lei pentru fiecare sesizare a a unui anunț de pe internet care promovează consumul de droguri. Îți imaginezi câți tatici și puștani s-ar aseza la laptop împreuna, ca voluntari antidrog cu adevărat eficienti?

Nu-s medic, nu-s farmacist, nu-s polițist și nici expert IT. Mă dau și eu cu parerea, ca un bou, pentru ca nu pricep de ce nu se face nimic concret in domeniul ăsta. Pare că că statul roman nu vrea să scape de droguri. Se mimează interesul, dar se folosesc doar soluţii ineficiente. Pliantele de exemplu. Imi vine sa urlu cand vad pliantele anti-drog ale Romaniei. Pe bune, în ultimii ani, ai văzut vreun copil, vreodată, citind cu interes un pliant?
Pe de alta parte, nu m-as mira să aflu, peste ani, că “tata lor” în domeniul importurilor de droguri era membru de partid sau fiul nuştiucui. Va fi însă târziu pentru mulţi puştani, astăzi încă recuperabili.

**********

Am scris rândurile de mai sus pe 13 martie 2015, tot aici, pe PSnews.ro. Nu întâmplător. În fiecare primăvară statul român pornește un război antidrog. Că-n martie marile cluburi intră în renovare, nu-s festivaluri de muzică și nici petreceri în Vama Veche. Faci acum acțiunea, prinzi niște speriați, îi arăți presei, ca în restul anului să nu deranjezi marile combinații cu droguri. Nu-ți face, așadar, iluzii. Nu luptă nimeni să combată pe bune consumul de droguri. România e doar o Columbie cu un PR bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *