Skip to content
Internațional Republica Moldova

Marele perdant al crizei politice din Statele Unite nu este Donald Trump. Avantajul președintelui la alegerile din 2020

cnn.com

Presa de peste Ocean este invadată zilele acestea de articole despre „impeachment“-ul președintelui Donald Trump. De pildă, o bună parte dintre textele de opinie din ultimele ediții din Washington Post sau cele din The New York Times și marea majoritate a talk show-urilor CNN International sunt despre „impeachment“.

Noua criză de pe plan intern vine în continuarea bătăliei politice dusă în jurul anchetei lui Robert Mueller și ar afecta serios marile evenimente internaționale pe care Statele Unite le gestionează în acest moment. Clivajele se amplifică permanent, alimentate de o presă tot mai polarizată, iar atacurile repetate ale președintelui la adresa ziariștilor și termenul de fake news la care apelează frecvent, întrețin această atmosferă. Totodată, criza politică din America erodează serios prestigiul democrației, dând apă la moară retoricii venite dinspre puterile autocrate revizioniste, care susțin că modelul lor de guvernare este superior.

Calculul matematic

Dincolo de aceste aspecte, întrebarea majoră este care va fi rezultatul demersului inițiat de democrați? Dacă procedura de declanșare a punerii sub acuzare a președintelui este relativ ușor de obținut, fiind nevoie de o majoritate simplă în Camera Reprezentanților, unde Partidul Democrat deține controlul, îndepărtarea efectivă din funcție a acestuia este practic aproape imposibilă, în acest caz fiind nevoie de două treimi din voturile din Senat, unde republicanii au majoritatea.

Cu alte cuvinte, ideea de plecare a fost aceea că trebuie să ne aflăm într-o situație cu adevărat excepțională, una în care faptele de care se face vinovat președintele să fie atât de grave încât acesta să piardă inclusiv sprijinul reprezentanților propriului partid politic. Ori la ora actuală nu suntem însă această situație șansele de îndepărtare a lui Donald Trump de la Casa Albă sunt practic zero.

O vânătoare de vrăjitoare?

În aceste condiții, singurul rezultat de așteptat este ca tema impeachment-ului să devină, în mod nefericit, principalul subiect al alegerilor din 2020. Steve Bannon, un fost consilier apropiat al președintelui, consideră că acest lucru va fi o adevărată mană cerească pentru Donald Trump, care va avea astfel prilejul să-și acuze adversarii democrați, așa cum o face de altfel și astăzi, că au declanșat o adevărată „vânătoare de vrăjitoare“. Este greu de crezut că nucleul dur al suporterilor lui Trump va fi influențat de investigație. Am putea asista chiar la efectul invers, al mobilizării acestora, contând mai degrabă percepția printre alegătorii din segmentul moderat al alegătorilor independenți.

Cui prodest?

În acest moment pare aproape limpede cine este în mod paradoxal perdantul acestei crize și cine are de câștigat de pe urma ei. În primul rând Joe Biden și aripa moderată din Partidul Democrat se înscriu în tabăra perdanților. Tocmai de aceea, Nancy Pelosi, speakerul democrat al Camera Reprezentanților, manifestă o vizibilă lipsă de entuziasm pentru declanșarea procedurii de investigare a președintelui. Însă din cauza presiunii din interiorul partidului, unde există un grup radical ce încearcă să obțină demiterea lui Trump încă din prima zi din mandatul acestuia, nu prea a avut de ales. În această atmos­feră încinsă cresc șansele ca un democrat socialist radical, precum Elizabeth Warren sau Bernie Sanders, să câștige în final nominalizarea Partidului Democrat. Lucrul acesta l-ar putea avantaja pe Trump, deoarece i-ar putea face pe mulți independenți fie să voteze cu acesta, pe principiul răului mai mic, fie să stea acasă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *