Skip to content
Coronavirus

Marele pericol care vine cu tulpina braziliană a coronavirusului: Aproape 7 din 10 persoane care au trecut prin boală se reinfectează

OK Medical

Într-un interviu pentru PS News, managerul Institutului „Marius Nasta” din București, dr. Beatrice Mahler atenționează că tulpina braziliană  a virusului Sars-Cov-2 vine cu un risc crescut de reinfectare pentru cei care au trecut prin boală. ”Este o proporție de 67%, ceea ce este foarte mult”, spune medicul.

„Nu putem compara ce trei tulpini, așa cum ne-am dori în acest moment, pentru că nu avem suficiente date medicale. Din păcate, în acest moment, știm despre tulpina britanică pentru că a avut cea mai mare răspândire în Europa și a fost cel mai intens cercetată până în acest moment. Știm că are un risc de contagiune crescut, știm că vaccinurile pe care le avem la dispoziție sunt eficiente împotriva acestei tulpini, dar nu sunt date suplimentare legate de mortalitate sau că ar manifesta pacienții alte simptome.

Dacă vorbim de tulpina din Africa de Sud, știm că este o tulpină răspândită la nivel global, cel puțin astea sunt datele pe care le avem publicate în Europa, Africa, America, dar știm că are un grad de transmisibilitate crescut, știm că avem o eficiență ușor scăzută a vaccinului Pfizer, dar se referă la cazurile asimptomatice. Trebuie să așteptăm studiul care se va desfășura în următoarea perioadă pe o populație dintr-o zonă din Austria care va fi vaccinată cu vaccinul Pfizer și apoi va fi supravegheată vizavi de riscul de infecție cu una dintre tulpinile care circulă în acest moment în Europa. Este extrem de important să vedem care este răspunsul în viața reală al organismului și acest lucru nu-l avem decât la nivel de laborator.

Dacă vorbim de tulpina braziliană, singurele date științifice publicate arată că există riscul de reinfecție pentru persoanele care au trecut prin boală, în proporție de 67%, ceea ce este foarte mult, ceea ce sugerează un risc de contagiune crescut. Dacă ne uităm la zonele în care această s-a răspândit, există această suspiciune de risc de transmitere crescută, pentru că ea se găsește în acest moment răspândită în America, în Asia, partea de răsărit. Am multiple zone în care ea a fost diagnosticată ca fiind prezentă. La noi, în acest moment vorbim de transmitere comunitară, și probabil avem mult mai multe cazuri decât cele care au fost depistate.

În acest moment avem cele mai puține informații despre tulpina braziliană, și cele mai puține studii făcute”, a conchis medicul.

Primele două cazuri de infectare cu varianta braziliană a coronavirusului au fost confirmate în România. Este vorba despre doi bărbați din București, de 38 și 57 de ani, anunță Institutul Național de Sănătate Publică.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *