Skip to content
Opinii & Analize

Marele pericol pentru PSD după moțiunea de cenzură nu e Klaus Iohannis, ci Victor Ponta

psnews.ro

În ciuda faptului că PSD se află pe o pantă descendentă, începând cu data de 26 mai, atunci când social-democrații au întâmpinat un eșec de proporții la alegerile europarlamentare și ulterior au pierdut guvernarea, partidul continuă să o susțină pe premierul demis, Viorica Dăncilă în cursa pentru Cotroceni, deși șansele acesteia sunt practic infime. 

La CEx-ul de luna aceasta baronii PSD au reconfirmat-o pe Dăncilă la șefia partidului și implicit  au decis s-o susțină la prezidențiale, dar au făcut-o de nevoie. Declanșarea unui război intern înainte de alegerile pentru Cotroceni ar fi slăbit partidul și ar fi aruncat tot mai mulți membri în brațele lui Victor Ponta, devenit acum practic un inamic mai periculos pentru PSD decât însuși Klaus Iohannis. Totuși, demersul baronilor Oprișan, Vasilescu, Firea, Stănescu etc., a reușit doar pe jumătate, căci Dăncilă este departe de postura de lider maxim al partidului, așa cum ne-a obișnuit PSD-ul de la Iliescu la Dragnea.

Dăncilă se află mai degrabă în aceeași postură, doar că apropiat acum nu mai este Liviu Dragnea ci Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Olguța Vasilescu – care au înțeles că partidul se află într-o situație fără precedent și au decis să facă concesiile necesare. Aliații de mai ieri, Mihai Fifor și Eugen Orlando Teodorovici, au fost îndepărtați rapid din procesul decizional intern, iar facțiunea loială lui Dragnea – Ștefănescu, Pleșoianu etc. a fost momentan redusă la tăcere.

După cum se conturează taberele politice în era post-moțiune, PSD rămâne divizat între adepții aripii vechi a partidului, grupată în jurul lui Paul Stănescu, și cei ai lui Victor Ponta, ceva mai dinamici, care rămân însă deocamdată outsideri. Victor Ponta a eșuat, în prima fază cel puțin, în tentativa sa de a prelua PSD, deși își făcuse publică oferta pe toate ecranele înainte de moțiune. Totuși, acesta va profita la maximum de viitorul eșec al PSD de la prezidențiale care va marca cel mai probabil și execuția politică a Vioricăi Dăncilă.

O nouă situație de degringoladă ar putea duce la un alt val de plecări din PSD spre Pro România, întărind practic partidul lui Ponta exact înaintea alegerilor parlamentare. De altfel, acesta ar putea fi și motivul principal pentru care Ponta a decis să sprijine un candidat care cel mai probabil nu va intra nici măcar în turul al doilea – Mircea Diaconu. Un al doilea eșec al Vioricăi Dăncilă la prezidențiale, după pierderea funcției de premier va duce la eliminarea ei efectivă de pe scena politică și la o reorientare a mai multor membri PSD spre Pro România, în lipsa unui lider puternic în tabăra social-democraților.

Dacă după prezidențiale partidul va cădea în mâinile grupării Ștefănescu – Pleșoianu, atunci soarta PSD-ului este practic pecetluită. Singura șansă a supraviețuirii, pe termen cel mult mediu,  a PSD este o eventuală proastă guvernare a PNL, care ar fi în sine o nenorocire pentru țară. Momentan Victor Ponta așteaptă momentul oportun, asaltul final asupra partidului urmând a fi dat cel mai probabil după alegerile prezidențiale de luna viitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *