Skip to content
Puterea Știrilor Video

Marele pericol pentru R.Moldova, în contextul războiului de la graniță. Ambasadorul Victor Chirilă: Societatea e divizată, o anumită parte a ei privește doar spre est

Victor Chirila/Facebook

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București, a precizat că autoritățile din Chișinău „fac tot posibilul să mențină pacea și stabilitatea internă”, în contextul războiului din Ucraina. „Este un lucru foarte important pentru că nu avem o armată puternică, societatea noastră continuă să fie divizată pe criterii geopolitice, chiar dacă majoritatea cetățenilor optează pentru Uniunea Europeană, apropierea de România, civilizația europeană. Totuși, există și o anumită parte a societății care privește doar spre est”, a susținut ambasadorul Victor Chirilă.

Totodată, ambasadorul R.Moldova la București nu a exclus nici posibilitatea ca războiul din Ucraina să escaladeze și dincolo de granițe, însă a ținut să precizeze că, cel puțin deocamdată, nu vede aceste riscuri iminente.

Nu în ultimul rând, Victor Chirilă a apreciat și ajutorul acordat Republicii Moldova de țara noastră în contextul războiului din Ucraina, România fiind implicată inclusiv în procesul de aderare a R.Moldova la Uniunea Europeană.

„Moralul populației este bun, având în vedere toate riscurile care sunt acum și presiunea care apasă asupra R.Moldova. Cetățenii noștri, bineînțeles, au o anumită îngrijorare, nu fac panică, sunt cumpătați. La fel de cumpătată este și conducerea R.Moldova, care face tot posibilul să mențină pacea și stabilitatea internă. Este un lucru foarte important, pentru că nu avem o armată puternică, societatea noastră continuă să fie divizată pe criterii geopolitice, chiar dacă majoritatea cetățenilor optează pentru Uniunea Europeană, apropierea de România, civilizația europeană. Totuși, există și o anumită parte a societății care privește doar spre est, indiferent de sursele și informațiile pe care le au  la dispoziție. Noi trebuie să ținem cont de acest lucru, să nu alimentăm discordiile care există, să nu le escaladăm. Până în prezent, societatea a demonstrat că este unită, în ciuda acestor divergențe și vulnerabilități, tolerantă, solidară cu prietenii noștri din Ucraina și am demonstrat, în primul rând nouă, dar și întregii lumi, că valorile UE sunt prezente în R.Moldova.

Consecințele acestui război sunt, în primul rând, de ordin securitar. Există această posibilitate ca conflictul să ne afecteze într-un fel sau altul, dar deocamdată nu vedem aceste riscuri iminente. Ucraina este pavăza noastră în acest război și suntem foarte recunoscători ucrainenilor pentru acest lucru. Și noi facem tot posibilul să îi ajutăm pe ucraineni, acordăm cetățenilor Ucrainei care s-au refugiat în R.Moldova toată asistența. Cei care au vrut să plece mai departe, spre Europa, au beneficiat totalmente de sprijinul nostru și această susținere a fost posibilă în mare parte și în primul rând datorită susținerii României.

România a deschis acele coridoare verzi care le-a permis refugiaților să se deplaseze direct de la frontiera noastră spre România și din România spre alte state ale UE (…) Nu mai spun de asistența umanitară. Vorbim de peste 80 de tone de asistență umanitară pe care România ni le-a oferit în primele zile ale acestui război, atunci când aveam nevoie critică. De asemenea, ni s-a oferit și asistență pentru a menține securitatea energetică a R.Moldova, ni s-au oferit mii de tone de motorină și de benzină, un factor important pentru a ne asigura că șantajul energetic din partea Federației Ruse nu va avea izbândă. De asemenea, vorbim și de ajutorul politic acordat permanent pentru a promova interesele noastre în capitalele europene, chiar și în dosarul integrării europene”, a declarat Victor Chirilă, ambasadorul R.Moldova la București, la Puterea Știrilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *