Skip to content
Politică

Marele premiu al E.ON Energy Globe Award România 2017, câştigat de o grădiniţă din Suceava

E.ON Energy Globe Award România, competiţie aflată la cea de-a doua ediţie, şi-a anunţat câştigătorii în cadrul unei Gale desfăşurate joi, 19 octombrie, la Palatul Regal din Bucureşti, eveniment la care au participat reprezentanţi de top ai mediului de afaceri, universitar, cultural şi guvernamental.

Lansată la 1 mai 2017, competiţia a constat în selecţia de proiecte şi idei inovatoare din domeniul eficienţei energetice şi al protejării mediului. Până la termenul-limită 16 iunie, pe platforma energyglobe.ro au fost înscrise peste 160 de proiecte, potrivit unui comunicat trimis vineri PSnews.ro.

Dintre cele peste 160 de proiecte şi idei înscrise în competiţie au fost declarate câştigătoare 5 propuneri venite din judeţele Suceava, Neamţ, Iaşi, Constanţa şi municipiul Bucureşti. În premieră, publicul a votat proiectul favorit pe platforma energyglobe.ro. Marele câştigător al competiţiei va reprezenta România la etapa internaţională a Energy Globe Award din 2018.

Proiectele au fost analizate şi selectate de către un juriu independent, care a întocmit o listă cu proiectele finaliste, câte trei pe fiecare dintre cele cinci categorii din concurs. Departajarea lor s-a realizat pe baza unor criterii de evaluare, fiecare cu procentajele sale, care iau în calcul atractivitatea proiectului, gradul său de inovare, potenţialul de replicare a respectivei iniţiative şi componenta legată de eficienţa energetică. Ulterior, dintre cele 15 proiecte finaliste au fost alese cinci câştigătoare, se mai arată în comunicat.

Lista proiectelor câştigătoare şi a premiilor acordate în cadrul E.ON Energy Globe Award România 2017 este următoarea:

Categoria Companii

  •  „Save Energy” – SC W3 Marketing Technology SRL Constanţa

2.500 Euro şi free banking pentru un an – premiu acordat de ING

Centrală termică – premiu acordat de Vaillant

 

Categoria Do it yourself

  • Pompa de căldură, viitorul la tine acasă” – Ciprian Macsim, loc. Vânători, com. Popricani, jud. Iaşi

Produse şi servicii de telefonie mobilă echivalentul a circa 2.700 Euro – premiu acordat de Orange

Centrală termică – premiu acordat de Vaillant

 

Categoria Idei

  • Software inteligent pentru optimizarea reabilitării energetice a clădirilor” – Facultatea de Energetică – Universitatea Politehnică Bucureşti

Centrală termică – premiu acordat de Vaillant

Categoria Tineret

  • ,,Oraşul Viitorului” – Grădiniţa cu program prelungit ,,Prichindel”, Suceava

5.000 Euro – premiu acordat de BRD – Groupe Societe Generale SA

Centrală termică – premiu acordat de Vaillant

 

Categoria Municipalităţi

  • Microhidrocentrală pe râul Moldova” – Primăria Municipiului Roman, jud. Neamţ

5.000 Euro – premiu acordat de Siemens SRL

Centrală termică – premiu acordat de Vaillant

 

Câştigătorul general al competiţiei, cel care va reprezenta România la etapa internaţională a Energy Globe Award de anul viitor, este Grădiniţa cu program prelungit ,,Prichindel”, Suceava, cu proiectul ,,Oraşul Viitorului”. Aceasta a primit suma de 10.000 de euro din partea E.ON Energie Romania, precum şi o centrală termică din partea Vaillant.

În ,,Oraşul viitorului” creat de copii, avioanele funcţionează cu energie eoliană, iar autoturismele cu energie solară, clădirile sunt realizate din pereţi solari, apa utilizată provine din purificarea apei de ploaie, iluminatul stradal are ca sursă energia eoliană stocată în baterii, iar aerul este purificat de ,,frunzele filtre” instalate în copacii din parcuri.

 

O noutate absolută a competiţiei din acest an este introducerea votului online, o opţiune prin care vizitatorii portalului energyglobe.ro au putut vota proiectul favorit, căruia i s-a decernat „Premiul de Popularitate”. Acest premiu simbolic a fost decernat proiectului „Microhidrocentrală pe râul Moldova” al Primăriei Municipiului Roman, jud. Neamţ, care a înregistrat, în perioada 1-30 septembrie, cel mai mare număr de voturi online din partea publicului.

Mai multe detalii despre competiţie şi despre proiectele câştigătoare găsiţi pe www.energyglobe.ro 

Despre Energy Globe Award

Energy Globe Award (EGA), cea mai importantă competiţie la nivel internaţional din domeniul eficienţei energetice şi protejării mediului înconjurător, cu o tradiţie de aproape două decenii, este organizată în România de către compania E.ON începând din anul 2016. La prima ediţie, în competiţia E.ON Energy Globe Award au fost înscrise peste 150 de proiecte, iar Marele premiu a fost de 10.000 de Euro. Energy Globe Award (www.energyglobe.info) a fost creat în 1999 de pionierul în domeniul energiei, austriacul Wolfgang Neumann, iar în acest moment este organizat  în circa 180 de ţări, fiind cel mai important concurs din lume pentru soluţii de economisire a energiei și protecția mediului.

Despre E.ON România

E.ON a intrat în România în anul 2005, când a preluat fostele societăţi de stat din domeniul gazelor naturale şi energiei electrice. Companiile din structura grupului E.ON operează, în prezent, o reţea de distribuţie a gazelor naturale în lungime de peste 21.650 km, respectiv o reţea de distribuţie a energiei electrice de peste 81.500 de kilometri şi desfăşoară activităţi în 20 de judeţe situate în jumătatea de Nord a ţării, având circa 3,1 milioane de clienţi. În ultimii 11 ani, E.ON a investit în România peste 1,4 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *