Skip to content
Politică

Maria Grapini, previziune sumbră: Rezoluția împotriva României va fi la fel de dură ca declarațiile lui Iohannis! EXCLUSIV

B1.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, referindu-se la acuzaţiile lansate la adresa sa de Liviu Dragnea, că “acest infractor, Dragnea, care s-a cocoţat în fruntea statului, progresează semnificativ în domeniul fake news”.

CITIȚI MAI MULTE AICI: Klaus Iohannis, atac dur la adresa lui Liviu Dragnea: Așa se întâmplă dacă infractorii ajung în fruntea statului

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura marți cu europarlamentarul Maria Grapini pentru a o întreba dacă imaginea României nu are de suferit în urma unor astfel de declarații și dispute politice. Concret, eurodeputatul a evidențiat că este o greșeală majoră pentru orice președinte să facă astfel de remarci despre oricine înainte de pronunțarea instituțiilor judiciare, iar această ieșire a fost în contrast cu prestația lui Klaus Iohannis de la Strasbourg în care a prezentat viziunea sa despre Europa.

Mai mult, Maria Grapini a atras atenția ca nu cumva ieșirea lui Iohannis de astăzi să fie un semnal că România va fi sancționată prin rezoluție săptămâna viitoare în Parlamentul European.

Este o greșeală majoră pentru orice președinte de stat pentru că a spune infractor unei persoane legat de care trebuie întâi să dovedească justiția că este infractor mie mi se pare, lăsând la o parte limbajul, din punct de vedere al posturii de președinte că nu poți cataloga în acest fel nicio persoană, indiferent că îți place sau nu îți place, până nu se dovedește în justiție că este așa

Eu mă tem foarte tare de această declarație pentru că se lucrează la draft-ul de rezoluție. Noi mâine avem în Comisia LIBE exact dezbaterea Statul de drept, Rezoluție privind România. Săptămâna viitoare la Strasbourg unul din punctele de pe ordinea de zi va fi Rezoluția pentru România, ori în momentul în care a apărut acest mesaj extrem de radical, de dur din partea președintelui, mă tem că rezoluția va fi și ea la fel de dură. Știm foarte bine legătura președintelui cu grupul PPE care a inițiat această rezoluție. Nu cred că este bine ceea ce face domnul președinte pentru că ne apropiem tot mai mult de preluarea președinției Consiliului UE, iar lucrurile trebuiau clarificate.

Cel puțin eu am sperat, după ce domnul președinte a prezentat în Parlament viziunea despre Europa având un discurs moderat, că lucrurile se liniștesc. Domnul președinte conform fișei postului constituționale întocmite nu ar trebui să se bage în lucrurile acestea, nu trebuie să se amestece în niște aspecte de care se ocupă justiția. Vorbim de separarea puterilor în stat. Probabil că un jurnalist i-a pus o întrebare, dar putea să îi răspundă „o să vedem ce rezultat va fi la ancheta care se va face”, dar nu poți să te adresezi în felul acesta. Din punctul meu de vedere cred că este o greșeală. Pierde și domnul președinte, dar pierdem noi ca țară. 

Evident că va fi afectată imaginea României. Eu i-am adresat o scrisoare domnului Iohannis la Strasbourg cu 4 întrebări și aștept răspunsul. Mă interesează cum va vota domnul președinte în Consiliu privitor la condiționalitatea pentru fonduri europene suplimentare de funcționarea statului de drept. Eu spun mai departe că nu există conform tratatului o asemenea condiționalitate, dar dacă domnul președinte are acest discurs foarte radical este clar că va accepta tot ce i se spune în mandatul de președinție legat de statul de drept și de condiționalitate. Nu este bine. Pentru România nu este bine. 

Unii cetățeni au spus că eu vreau să ascund răul din România sau furturile. Nu, dar eu cred că trebuie să separăm lucrurile. În România trebuie să funcționeze justiția cu separarea puterilor în stat și trebuie să fie pedepsiți toți cei care fură de la cel mai mare până la cel mai mic. În Parlamentul European noi trebuie să ne luptăm în cele trei instituții, Parlament, Consiliu și Comisie pentru ca România să fie tratată egal cu celelalte state membre pentru că nu este membru supleant”, a declarat europarlamentarul Maria Grapini în exclusivitate pentru PSnews.ro.

1 comentariu la “Maria Grapini, previziune sumbră: Rezoluția împotriva României va fi la fel de dură ca declarațiile lui Iohannis! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *