Deputata PNL Maria Gabriela Horga a afirmat, despre legea debirocratizării pe care a iniţiat-o împreună cu parlamentarii liberali Sebastian Burduja, Diana Morar şi George Tuţă, că pentru aplicarea acestui act normativ cetăţenii trebuie să se implice şi a făcut apel la oameni să notifice, prin intermediul platformei romaniafaradosar.ro, iniţiatorii legii şi prefecturile dacă vor mai fi cazuri în care le va fi solicitat celebrul dosar cu şină sau copii.
„Legea debirocratizării a intrat în vigoare şi sunt iniţiatoare a acestei legi. Instituţiile trebuie să comunice între ele şi să servească cetăţeanul, cu reguli clare, fără a-l pune inutil pe drumuri. Românii pierd ore întregi alergând pe la instituţii, făcând copii de buletin, certificate de naştere în original sau copii ale actelor emise de primării, cerute tot primării sau de alte instituţii publice. Schimbarea instituţiilor nu vine fără opoziţia acestora şi fără obstacole, dar trebuie făcut acest efort pentru că instituţiile centrale şi locale sunt blocate, de prea mult timp, în trecut şi nu vin în întâmpinarea aşteptărilor cetăţeanului. Astfel, instituţiile publice din România nu vor mai avea voie să solicite dosar cu şină, copii după acte emise de alte instituţii publice sau pagini xeroxate contra cost pentru furnizarea unui serviciu public. Am introdus aceste prevederi iniţial pentru administraţia centrală şi le-am extins în administraţia locală şi companiile de utilităţi. Instituţiile care solicită copii pe hârtie ale unor documente, altele decât cele emise tot de către instituţii publice, vor asigura, în mod gratuit, fotocopierea acestora. Sunt iniţiator al proiectului de lege, alături de Sebastian Burduja, Diana Morar şi George Tuţă”, a ascris Maria Horga, miercuri pe Facebook.
Deputata PNL a oferit un exemplu de bună practică în ceea ce înseamnă aplicarea acestei legi şi a făcut referire primarul din Cluj-Napoca Emil Boc.
„Un exemplu de bună practică a fost dat de primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc. Acesta a anunţat ieri cum acţionează primăria pe care o conduce pentru aplicarea legii. Din păcate, există şi instituţii care par că nu au aflat de intrarea în vigoare a legii. Am primit un răspuns la o întrebare adresată ministrului Muncii, Marius Budăi, pe tema aplicării legii privind debirocratizarea. Acesta afirmă că agenţiile judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială solicită, în unele cazuri, documente doveditoare „în vederea prevenirii erorii, fraudei”. Un astfel de răspuns dovedeşte neînţelegerea legii: dacă documentele există deja în bazele de date ale statului, instituţiile menţionate trebuie să le preia de acolo (mai ales ca avem şi o altă lege, iniţiată de Sabin Sărmaş, care trebuie aplicată, cea a interoperabilităţii)”, a completat Horga.
Aceasta a reamintit că ministrul de Interne Cătălin Predoiu a anunţat astăzi că va transmite o circulară către toţi prefecţii pentru a vedea cum este aplicată această lege de către instituţiile publice.
„Legea a intrat în vigoare pe data de 4 iulie şi instituţiile statului trebuie să se organizeze în acest sens şi să respecte prevederile legale. Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a anunţat că va transmite o circulară către toţi prefecţii pentru a monitoriza modul în care instituţiile publice aplică legea. Pentru aplicarea legii, este nevoie şi de implicarea cetăţenilor. Prin intermediul paginii din primul link, cetăţenii pot să ne comunice nouă, iniţiatorilor legii, dar şi prefecturilor cazurile în care le sunt solicitate copii sau celebrul dosar cu şină, astfel încât să putem solicita explicaţii şi să facem întrebări către aceste instituţii, precum şi miniştrilor responsabili”, a concluzionat deputata PNL.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News