Skip to content
Politică

Marian Munteanu rupe tăcerea: greşeala PNL de a-l înlocui cu Predoiu, dezastrul din Bucureşti şi dosarul de la Securitate EXCLUSIV

Marian Munteanu rupe tăcerea. Într-o amplă declaraţie oferită, miercuri, PSnews.ro, fostul lider al studenţilor din 1990 a vorbit despre greşeala PNL de a-l înlocui cu Cătălin Predoiu în cursa pentru Primăria Capitalei, precum şi rezultatele electorale ale Partidului Naţional Liberal.

Astfel, Marian Munteanu a atras atenţia că, la nivel naţional, PNL s-a menţinut în limitele uzuale de scor electoral. În schimb, la nivelul Bucureştilor, Munteanu a dat dat de înţeles că vina o poartă prezenţa electorală scăzută la urne.

„La nivel naţional, s-au încadrat – zic eu – în procentul în care erau, în linii mari (în jur de 30-31% la vot politic). Deci, la nivel naţional, partidul a rămas în zona lui (nu a crescut, nu a scăzut). Acum, nu ştiu detaliile – nu cunosc exact procentele de la alegerile trecute sau de la ultimele sondaje. Eu aşa ţin minte: că partidul avea în jur de 32% ca opţiune politică pe nişte sondaje înainte de tentativa de parteneriat cu dânşii. Iar la nivelul oraşului Bucureşti (unde diferenţa de vot faţă de alegerile anterioare a fost de mai puţin cu 20%; că a fost 56% prezenţă acum patru ani şi acum cam 33%), cred că cetăţenii Bucureştiului, în primul rând, şi-au manifestat dezacordul sau nemulţumirea faţă de oferta politică a tuturor, nu numai a PNL-ului (ca dovadă: nu au venit la vot). Deci sunt 20-23 de procente de oameni care ar fi votat, dar care nu au mai vrut să voteze. Aşadar, nu s-au regăsit în niciuna dintre personalităţile care au fost ofertate de partidele existente. Iar PNL-ul probabil că a pierdut sau a fost sancţionat şi de cel puţin o parte din electoratul lui, care probabil că s-a reorientat înspre alţi candidaţi, pentru a da un avertisment partidului, că nu s-au comportat la înălţimea aşteptărilor. Probabil că se vor face nişte analize sociologice care vor clarifica lucrurile”, ne-a explicat Marian Munteanu.

În acelaşi timp, fostul candidat al PNL pentru funcţia de primar general s-a ferit să se pronunţe tranşant în favoarea unor demisii la nivelul conducerii centrale a liberalilor.

„Nu este treaba mea. Eu am fost foarte corect în relaţia cu dânşii. Am răspuns, iniţial, invitaţiei dânşilor şi cred că m-am comportat corect în ceea ce am făcut în săptămâna aceea de pre-campanie şi, de asemenea, m-am despărţit – zic eu – destul de civilizat şi păstrez, la nivel personal, o relaţie civilizată cu cel puţin unii dintre liderii partidului. Dar nu mă mai implic şi nu mai am nicio legătură cu activitatea dânşilor. Eu le urez succes şi să sper să-şi organizeze mai bine lucrurile în interior, ca să aibă în continuare un cuvânt important de spus în politica românească”, a zis Munteanu.

De asemenea, deşi nu a afirmat dacă ar fi obţinut un scor mai bun decât Cătălin Predoiu, Marian Munteanu a dat asigurări că ar fi câştigat Primăria Capitalei.

„Eu cred că exista posibilitatea ca bucureştenii să aibă încredere în mine şi să câştig Primăria Capitalei. Eu aşa m-am prezentat în faţa bucureştenilor. Sigur: nu ştiu ce ar fi făcut dânşii, dar eu cred că exista această posibilitate. Şi încă un lucru: eu cred că, dacă nu ar fi existat această posibilitate de a câştiga alegerile, nu mă mai ataca nimeni. De ce s-ataci pe unul care n-are nicio şansă? Deci este evident că absolut toţi adversarii şi-au dat seama că am această posibilitate şi s-au gândit: «Cum să-l oprim pe omul ăsta? Păi, nu-l putem opri decât într-un singur fel: să nu candideze»”, a mai spus liderul fenomenului Piaţa Universităţii din 1990.

Nu în ultimul rând, PSnews.ro i-a solicitat lui Marian Munteanu câteva comentarii despre recentul scandal de presă, privind presupusul său dosar de informator al Securităţii.

„Astea tot apar de 20 de ani, dar uneori au puseuri, precum cei care au tensiune. Ce să le fac? Puneţi-vă în locul meu: de 26 de ani, e o foaie de hârtie semnată. Probabil că din cauză că m-am apucat să fac Alianţa Noastră şi au zis: «Stai puţin, că nu e bine! L-am rezolvat pe om, că n-a mai candidat, s-a retras (foarte bine, bravo, bun); acuma, cum facem să ghidăm o eventuală construcţie pe care el vrea s-o ajute?»”, a declarat Munteanu.

Chestionat dacă va contesta în instanţă documentul incriminator pe care CNSAS l-ar putea emite, Marian Munteanu a replicat: „Care document? Dacă nu am semnat, ce să contest? Eu nu am semnat! Consiliul respectiv nu ştiu când va hotărî. Eu am depus cererea acum 12 ani de zile. Aştept de 12 ani să-mi dea un verdict. Eu sunt convins că în Consiliu sunt oameni corecţi (aşa îmi place să cred) şi să arate că nu am colaborat cu Securitatea; dimpotrivă: am fost urmărit, anchetat, interogat în nenumărate rânduri, vreme de vreo 4 ani şi ceva (de prin 1984-’85 până în ’89, la sfârşit). Deci să arate că am avut activităţi contrare interesului regimului comunist. Asta e tot! Şi, în mod cert, vor da un verdict, pentru că au documentaţie – trebuie să vadă asta; nu se poate!”

Totodată, reporterul PSnews.ro l-a întrebat pe Marian Munteanu cine ar putea sta în spatele agitaţiei pe marginea presupusului dosar de la CNSAS.

„Toţi cei care nu sunt de acord sau cărora nu le place ideea că Alianţa Noastră poate juca un rol politic în alegerile viitoare”, a sunat răspunsul lui Marian Munteanu.

Insistenţele noastre privind numele celor interesaţi de un astfel de scandal au rămas, însă, fără rezultat.

„Nu mă interesează; repet: alte lucruri de făcut ei nu au. Şi campania va continua. Probabil că acum (pentru că, în curând, o să înceapă câteva procese cu cazurile mai grave de atacuri împotriva mea), probabil că ei vor continua cu atacurile, până se vor epuiza interesele lor electorale. Că aşa se face în România: nu ataci un om pe ceea ce spune şi ceea ce face, ci pe tot felul de năzbâtii imaginate şi inventate”, a menţionat Marian Munteanu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *