Skip to content
Politică

Marian Murguleț, Secretar de Stat: Este nevoie ca partidele să înțeleagă faptul că administrația publică se află în slujba cetățeanului și a mediului de afaceri

financialintelligence.ro
" "

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, Marian Murguleț, Secretar de stat pentru Tehnologia Informației la nivelul întregii Administrații Publice Centrale, CIO Guvernamental, a declarat că „este nevoie de schimbarea mentalității unora dintre politicieni care, odată ajunși la putere, se raportează la profesioniști, specialiști, tehnocrați ca la oameni în care nu poți avea încredere”.

Fără această schimbare de paradigmă urgentă vom avea în continuare mulți oameni competenți neinteresați să se alăture eforturilor de reconstrucție a țării, în timp ce mulți dintre specialiștii existenți încă în administrație vor continua abandonul cauzat de dezamăgirea că oricum nu sunt lăsați să-și facă treaba, respectiv tinerii medici, IT-iști, ingineri etc vor părăsi România în continuare”, a mai precizat Marian Murguleț.

" "
" "

„<<Dacă nu fură cu noi, nu prezintă încredere>> este încă, din păcate, principiul valabil în România în multe zone de decizie, de la local la central, de jos până sus.

Promovarea unor oameni mediocri, fără experiență, sau chiar impostori cu diplome falsificate care ocupă – așa cum știm deja cazuri celebre – poziții la vârf în administrația publică centrală, având la baza drept unic criteriu recompensa politică este una dintre cauzele fundamentale pentru care România nu reușește să facă pasul înainte de 30 de ani.

Este nevoie ca toate partidele să înțeleagă faptul că administrația publică centrală și locală se află în slujba cetățeanului și a mediului de afaceri. Toată lumea clamează asta, a devenit o lozincă însă realitatea este cea pe care o resimt din plin – la fiecare interacțiune cu statul – cetățenii și oamenii de afaceri.

Este nevoie de schimbarea mentalității unora dintre politicieni care, odată ajunși la putere, se raportează la profesioniști, specialiști, tehnocrați ca la oameni în care nu poți avea încredere pe baza principiului împământenit de 30 de ani: “Dacă nu fură cu noi, nu prezintă încredere”. Niciun partid nu își mai poate permite în 2021 să ignore expertiza specialiștilor, cu atât mai mult în perioada dificilă pe care o traversează întreaga lume.

Fără această schimbare de paradigmă urgentă vom avea în continuare mulți oameni competenți neinteresați să se alăture eforturilor de reconstrucție a țării, în timp ce mulți dintre specialiștii existenți încă în administrație vor continua abandonul cauzat de dezamăgirea că oricum nu sunt lăsați să-și facă treaba, respectiv tinerii medici, IT-iști, ingineri etc vor părăsi România în continuare.

Tinerii nu mai pot fi “duși cu zăhărelul” de niciun partid. Apreciez asta ca fiind principalul lor atu în raportarea lor la sistem, la administrația care e datoare să le furnizeze servicii de calitate. Ei reacționează corect, instant, punctual, iar pe măsură ce încep să voteze tot mai mulți, partidele vor fi nevoite să se adapteze extrem de rapid, să se reformeze sau vor cădea în irelevanță. Dacă nu au ceea ce își doresc, tinerii pleacă din țară. Atât de simplu este și totuși atât de greu de înțeles de către unii politicieni.

Mai mult, ceea ce nu se înțelege este că specialiștii care pleacă din România nu o fac în primul rând pentru un salariu/venit mai mare (mulți câștigă foarte bine aici) ci pentru calitatea vieții din statele occidentale, în special accesul la sănătate și educație. „Exodul de creiere”, de personal de calificare înaltă, în special din domeniile medicină și inginerie, adâncește deficitul de specialiști în țara noastră cu efecte semnificative pe termen mediu și lung.

Închei cu remarca că dacă suprapunem efectele “exodului de creiere” peste afirmația marelui Spiru Haret despre sistemul educațional: “Cum arată astăzi școala, aşa vă arăta mâine țara”, avem cheia unui dezastru iminent: mâine țara va arăta cum arată astăzi școala minus „exodul de creiere”. Soluția este pe masă: specialiștii trebuie să fie cei care reconstruiesc România, funcția publică trebuie să își recapete credibilitatea și demnitatea”, a scris Marian Murguleț pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *