marian neacsuPolitico: UE pune tunurile pe China în războiul subvențiilor. Beijingul amenință că va contraataca

Europa UE
Sursa foto: Unsplash

Războiul fals al Europei cu China s-a sfârșit. După ani de zile în care și-a îmbunătățit arsenalul pentru a purta un adevărat război comercial, Europa arată acum că este dispusă să se poarte dur cu China, scrie Politico.

Autoritățile din UE au tăbărât asupra birourilor din Olanda și Polonia ale Nuctech, un producător de scanere de securitate folosite în aeroporturi, într-un caz care are legătură cu una dintre cele mai vechi dispute dintre Europa și China – subvențiile de stat generoase oferite de Beijing pentru a ajuta firmele chineze să vândă produsele la prețuri mult mai mici decât cele ale competitorilor europeni. Nuctech a fost condusă la un moment dat de Hu Haifeng, fiul predecesorului lui Xi Jinping, Hu Jintao.

Reacția Chinei a fost pe măsura așteptărilor: Raidul „subliniază continuarea deteriorării mediului de afaceri al UE și trimite un semnal extrem de negativ tuturor companiilor străine”, a transmis misiunea Chinei în UE.

Măsura luată de Bruxelles vine cu puțin timp înainte de călătoria liderului chinez Xi în Europa – prima din ultimii 5 ani – care îl va duce în Franța, Serbia și Ungaria și marchează o schimbare majoră a felului în care Europa este pregătită să abordeze problemele comerciale cu China. Timp de mai mulți ani, Bruxellesul a adoptat o atitudine foarte indulgentă față de Beijing, căutând să ajungă la o înțelegere, de obicei, fără sorți de izbândă, privind subvențiile de stat și supracapacitatea de producție din unele sectoare industriale, precum oțelul, aluminiul și tehnologia verde, mai degrabă decât să aleagă calea confruntării directe și a războiului comercial de tip „un ochi pentru un ochi”. Acum, cărțile au fost date pe față, după ce europenii au ajuns la concluzia că trebuie să protejeze tehnologiile cele mai importante.

După investigația lansată în octombrie de UE privind ajutorul de stat oferit de Beijing pentru producătorii chinezi de mașini electrice, Bruxellesul a venit acum cu noi anchete în domeniul turbinelor eoliene și echipamentelor medicale pentru a „reechilibra parteneriatul UE-China”.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL