Skip to content
Politică

Marii câștigători în alegerile din Republica Moldova și scenariile post-electorale

" "

Scrutinul electoral din 24 februarie, din Republica Moldova, organizat pe sistemul mixt – 51 parlamentari în circumscripţii şi 50 pe liste de partid, prin vot proporțional a produs câteva rezultate notabile.

Rezultatele alegerilor

" "

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, la ora 09:00, după procesarea a 98,04% sau 2.099 din procesele verbale pe circumscripţia naţională, Partidul Socialiştilor obţine 31,35% din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM, Platforma DA şi PAS cu 26,17%. În acelaşi timp, pentru Partidul Democrat şi-au dat votul 24,12% alegători, iar pentru Partidul Politic Şor – 8,44%.

La votul pe liste, Partidul Socialist s-au clasat pe primul loc, însă doar cu 31% şi au mai luat alte 15 mandate uninominale. În total, socialiştii o să aibă 34 mandate, faţă de 31 ale democraților şi 23 ACUM.  Partidul Democrat al lui Plahotniuc va avea cel mai mare număr de deputaţi în parlament datorită deputaţilor câştigători pe listele uninominale.

Scorul electoral al celorlalţi 11 concurenţi electorali este sub pragul de accedere în Parlament de 6%. Astfel, Partidul Politic Partidul Nostru – 2,9%, iar Partidul Liberal, obţine 1,24% din sufragii. Celelalte formaţiuni au acumulat sub 1%.

Notabil ar fi și că Partidul Comuniştilor, naţionalist-moldovenist, a obținut doar 3,78%, și nu a mai intrat în Parlament, la 10 ani de la vârful din 2009, când era să câştige puterea totală şi a fost blocat de stradă, iar represiunea din 7 aprilie a determinat prăbuşirea totală în 10 ani.

Scenarii post-electorale

În primul rând, surprinde numărul mare de voturi pe care l-a câştigat PDM. 24,12% este un rezultat la care nici liderii acestui partid nu s-au aşteptat. Voturile obţinute de ACUM şi de Partidul Şor infirmă predicţiile făcute înainte de alegeri. Rezultatul ACUM arată că electoratul pro-european preferă o singură formaţiune politică şi nu mai multe care să intre chiar şi în competiţie unele cu altele. Partidul Şor reuşeşte să intre în Parlament, cu un scor foarte bun pentru un partid care nu exista la precedentele alegeri. Succesul său arată că implicarea lui Ilan Șor în diverse afaceri dubioase nu a avut niciun efect în afara de a întări convingerile celor care oricum îl contestă.

De vreme ce niciun partid nu a obținut o majoritate simplă, vom avea un guvern de coaliție. Astfel, PDM va încerca cel mai probabil să creeze o majoritate prin cooptarea unor membri sau apropiaţi de PSRM sau ACUM în guvern, pentru a eroda aceste partide. Va încerca probabil şi o alianţă cu Partidul Şor, Ilan Șor fiind un vechi partener de afaceri al lui Vladimir Plahotniuc. Nu este exclus un guvern minoritar PDM-Partidul Şor care ar avea susţinerea a cel puţin 35 de deputaţi, un guvern din care să facă parte şi reprezentanţi sau simpatizanţi ai socialiştilor sau pro-europenilor. Rezultatul în aceast scenariu ar fi un guvern minoritar, foarte  fragil, dependent deopotrivă de voturile PSRM şi de incertitudinea care planează asupra viitorului lui Plahotniuc.

Totul depinde acum de persoana căreia preşedintele Igor Doron îi va oferi mandatul pentru a forma Guvernul. Azi Dodon poate să joace şi să aleagă între partidul cu cele mai multe locuri în Parlament sau cel cu cele mai multe locuri la votul proporţional. Evident că un guvern PSRM va cădea, iar absenţa unei majorităţi asumate îi permite încă să joace şi pentru a doua nominalizare. Înfrângerea PSRM la vot îi îngustează spaţiul de manevră şi, chiar dacă ar forţa un candidat de premier socialist la început, a doua oară va fi extrem de greu să nu ofere mandatul şi altui partid dintre cele trei principale.

Vom vedea mutările post-electorale care vor fi definitorii pentru perspectiva creării unui guvern. Urmează o perioadă la fel de interesantă în zilele următoare, în care negocierile şi înţelegerile mai vechi sau mai noi îşi vor proba viabilitatea.

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *