OMV Petrom și Romgaz au furnizat 60% din gazele naturale importate de Republica Moldova în 2024

Sursa foto: Pexels

Peste 60% din importurile de gaze naturale ale Republicii Moldova din primele 9 luni ale anului 2024 au reprezentat achiziții de la cei doi mari producători de profil ai României, OMV Petrom și Romgaz, arată datele traderului dominat de peste Prut, compania de stat Energocom, analizate de Profit.ro.

Importurile din România s-au intensificat în octombrie, după cum a relatat Profit.ro.
Potrivit sursei citate, din totalul cantităților cumpărate de Energocom în perioada ianuarie-septembrie 2024, 44% au provenit de la OMV Petrom, iar 17% de la Romgaz. Un procent de 18% a fost achiziționat de pe Bursa Română de Mărfuri (BRM).

Ceilalți vânzători către Energocom au fost Energy Resources of Ukraine (ERU), companie americană cu operațiuni extinse în Ucraina (13%), gigantul ucrainean Naftogaz (3%), DXT International (3%), grecii de la DEPA (1%) și MET Austria (1%).

″Însumând, în perioada ianuarie-septembrie 2024, Energocom a achiziționat în total circa 4,4 milioane MWh (sau 413.000.000 metri cubi). Trei sferturi din gaze au fost procurate de la companii înregistrate în România și de pe bursa română – BRM. În total, s-au semnat contracte cu 8 entități comerciale, din România, Grecia, Austria, Elveția″, a transmis compania moldovenească.

Grosul cantităților importate au fost revândute furnizorului local Moldovagaz, controlat de rușii de la Gazprom.

În al treilea trimestru al anului (iulie-septembrie 2024), Energocom a achiziționat de pe piața europeană aproximativ 3,5 milioane MWh de gaze naturale (echivalentul a circa 329 milioane metri cubi), din care cea mai mare parte, 3 milioane MWh (284.678.000 metri cubi) a fost vândută către Moldovagaz, pentru consum curent sau pentru sezonul rece ce urmează.

″În cantitatea totală de achiziții din T3 se includ 535.000 MWh de gaze (sau circa 50 de milioane de metri cubi), procurate de pe Bursa Română de Mărfuri și care au fost depozitate în România în calitate de stocuri de securitate sau stocuri comerciale în limita minimă prevăzută de legislație de 15% din consumul anual – sunt gaze prevăzute pentru cazuri excepționale″, a precizat compania.

Prețul mediu ponderat al gazelor cumpărate de Energocom a fost de 35,25 euro/MWh. Banii de achiziții au provenit dintr-un grant oferit Republicii Moldova de Guvernul Norvegiei, dintr-un credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și din surse proprii ale companiei.

″Pentru aceste achiziții, au fost organizate 42 de runde de licitații, respectând regulile creditului BERD, la fiecare rundă participând până nouă companii din Europa. 12 runde s-au finalizat cu încheierea contractelor de livrare. La toate licitațiile organizate au fost invitați și au participat reprezentanți ai instituțiilor de drept, reprezentanți ai Ministerului Energiei, Agenției Proprietății Publice și ai societății civile″, a mai notat Energocom.

Republica Moldova nu exclude varianta ca tranzitul gazelor rusești prin Ucraina, în privința căruia poziția oficială a Kievului este că va înceta de la 1 ianuarie 2025, să continue și după această dată, potrivit ministrului Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.

Basarabia se confruntă cu riscul ca, la iarnă, în condiții de criză în aprovizionarea cu energie, care ar putea surveni și ca urmare a stopării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina către Transnistria, să nu poată importa suficient curent electric din România pentru a-și asigura integral necesitățile de consum. Asta pentru că prin Ucraina tranzitează și gazele extrase de gigantul rus Gazprom care alimentează regiunea separatistă Transnistria, inclusiv marea centrală de producție de energie MGRES a companiei de stat rusești InterRAO, ce asigură circa 80% din necesarul de electricitate al malului drept al Prutului, teritoriul controlat de autoritățile constituționale din Republica Moldova.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: