Skip to content
Politică

Marii sacrificați ai anului: 13 politicieni cărora li s-a arătat necaz în cafea pentru 2017 EXCLUSIV

horror-shop.com

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează lista marilor sacrificați ai anului – mai precis, cei treisprezece politicieni cărora li s-a arătat necaz în cafea pentru 2017.

Mergând cronologic, trebuie să îl amintim la loc de cinste pe Florin „Altă întrebare” Iordache, care a rezistat puțin peste o lună în funcția de ministru al Justiției – suficient, însă, cât să provoace revolta de stradă a sute de mii de oameni împotriva OUG 13.

Nici cu șeful de Guvern al lui Florin Iordache nu ne e rușine: înainte să plece din fruntea Executivului cu coada între picioare, printr-o moțiune inițiată de către partidul din care făcuse parte până nu de mult (semipremieră postdecembristă – alt fost prim-ministru, Radu Vasile, pierduse sprijinul PNȚCD în 1999, dar demisionase), Sorin Grindeanu fusese exclus din PSD, la pachet cu alt deputat, Victor Ponta, coleg de zaveră împotriva lui Liviu Dragnea. Între timp, Grindeanu a pupat mâna care îl plesnise și a obținut din partea lui Dragnea numirea de către Parlament la președinția ANCOM.

Că tot am vorbit despre Victor Ponta: spre deosebire de Grindeanu, fostul doctor în drept a găsit puterea să se ridice după lovitura primită, să se scuture de praf și să înființeze Pro România – un fel de urmaș al Partidului România Unită (PRU), jucăria ex-deputaților roșii Sebastian Ghiță și Bogdan Diaconu. (Ca o paranteză: despre culoarea ochilor unor membri ai PRU vorbise CNSAS cu mult înainte de apariția partidului.) De altfel, Pro România însuși este o formațiune politică a foștilor: printre membrii fondatori se numără ex-miniștrii Sorin Cîmpeanu și Daniel Constantin, pe care Ponta i-a luat cu el în 2015, când a plecat de la Palatul Victoria.

Rămânând în zona moțiunii de cenzură din vară, trebuie să facem trecerea către alt nume: cel al baronului de Giurgiu Niculae Bădălău, care s-a văzut tăiat de la porție, pierzând nominalizarea la Curtea de Conturi (unde se zvonea că vrea să-l trimită Dragnea, ca să-i tempereze avântul spre conducerea PSD) în favoarea lui Mihai Busuioc, acela care – din postul de secretar general al Guvernului – blocase orice act din partea tandemului Grindeanu-Ponta după ce primul rămăsese fără susținere din partea PSD.

Alt potențial pucist împotriva celui mai iubit fiu al Teleormanului a fost Adrian Țuțuianu: baronul de Dâmbovița s-a văzut atât fără funcția de ministru al Apărării Naționale (de unde a plecat printr-o demisie forțată de către tandemul Dragnea-Tudose), cât și fără calitatea de membru în Comisia SRI (direct din fotoliul de președinte al acesteia). Ca să îl umilească mai mult, „Daddy” i-a aruncat un os: un palid post de chestor al Senatului.

O mențiune specială merge către europarlamentarul Cătălin Ivan, care nici până în ziua de astăzi nu a căzut de acord cu Liviu Dragnea (pe care îl critică dur ori de câte ori are ocazia): al doilea susține că eurodeputatul nu mai face parte din PSD, în timp ce primul spune că este membru al organizației Dobrovăț (o comună din Iași).

O situație mai spectaculoasă decât cea a lui Ivan este aceea a lui Mihai Chirica – primarul municipiului Iași. După ce Consiliul Executiv Național (CExN) al Partidului Social Democrat l-a lăsat fără funcția de președinte executiv al filialei județene, edilul ieșean s-a trezit și fără calitatea de vicepreședinte al PSD la nivel național, tot pe motiv de critici împotriva lui Liviu Dragnea (în contextul Ordonanței 13).

Să nu uităm nici cazurile feminine: Rovana Plumb și Sevil Shhaideh și-au dat demisia din funcțiile ministeriale la mijlocul lunii octombrie, după ce premierul Mihai Tudose le ceruse acest gest, din cauza punerii sub urmărire penală în dosarul Belina. Totuși, ambele ex-ministrese au căzut pe moale: Plumb a preluat președinția Comisiei de afaceri europene din Camera Deputaţilor, iar Shhaideh a fost numită consilier de stat al lui Tudose și membru în conducerea OMV Petrom. De altfel, fina lui Liviu Dragnea mai fusese sacrificată o dată: în decembrie 2016, când președintele Klaus Iohannis i-a refuzat numirea în funcția de prim-ministru.

Să nu uităm nici opoziția: chiar dacă are mult mai puține cazuri de sânge pe pereți, trebuie să îl menționăm în primul rând pe Nicușor Dan: în luna iunie (la nici măcar 6 luni după ce intrase în Parlament), deputatul de București a plecat chiar din formațiunea pe care o înființase (Uniunea Salvați România), din cauză că USR nu se poziționase conservator în problema referendumului pentru familia tradițională.

Nu sfârșim fără să îl amintim pe Daniel Zamfir: după ce că nu a fost inclus pe lista comunicatorilor agreați de către PNL-ul lui Ludovic Orban, senatorul de Brașov s-a pomenit nu doar beștelit, ci și amenințat cu excluderea din partid de către același fost ministru al Transporturilor, din cauza proiectului de lege al șefului Comisiei economice din Senat, privind plafonarea dobânzilor. Partea amuzantă însă abia acum vine: la Zamfir s-au trezit să latre atât deputatul PNL Robert Sighiartău, cât și fostul jurnalist Ionel Dancă (instalat de către Orban în postul de purtător de cuvânt al Partidului Național Liberal), Sighiartău și Dancă având în comun un evident juniorat politic.

Încheiem, urându-le politicienilor români un 2018 cu mai puțin sânge pe pereți și cu mai multe minți băgate în cap.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *