Skip to content
Economie Politică

Marile companii iau partea leului din economia românească, în dauna IMM-urilor EXCLUSIV

Pentru a încuraja activitatea întreprinderilor mici și mijlocii, guvernanții ar trebui să acorde ajutoare de stat pentru marile companii doar proporțional cu numărul de IMM-uri pe care le atrag în plasa de interes și le integrează, pe orizontala economiei, în lanțul lor de producție”, a declarat pentru PSNews Cristian Pârvan, secretar general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Structura economică din țara noastră nu este una adecvată pentru apariția și susținerea activității întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), care nu sunt integrate în lanțurile de producție ale marilor companii integratoare, fie că este vorba de cele internaționale , fie de cele cu capital autohton.

Astfel, din cele aproximativ 500.000 de companii care activează în economia românească, în jur de 2.000 dintre ele, adică doar 0,4%,  dețin nu mai puțin de 70% din volumul cifrei de afaceri.

IMM-urile sunt nevoite să își desfășoare activitatea mai ales în sfera serviciilor oferite fie către populație, fie firmelor, având o pondere redusă în zona producției.

România prezintă o situație mai aproape de cea a țărilor dezvoltate din Vest, decât a țărilor în curs de dezvoltare din Europa Centrală și de Est (ECE), în privința ponderii persoanelor angajate în întreprinderi mici și mijlocii (IMM), pe totalul economiei.

Conform unei statistici publicate azi de Eurostat, serviciul statistic al Uniunii Europene, țara noastră se afla în 2016, alături de Suedia, pe poziția a treia din UE, în privința ponderii mici, de doar 65%, a locurilor de muncă oferite de IMM-uri.

Mai prost se situează doar Franța, cu 63%, respectiv Marea Britanie, cu 54%.

Procentul din alte țări aparținând de regiunea ECE este însă simțitor mai mare: Estonia – 79%, Bulgaria – 75%, Croația – 70%, Polonia – 69%.

Despre întreprinderile mici și mijlocii (IMM), adică cele care eu cel mult 250 de angajați, se spune adesea că reprezintă coloana vertebrală a economiei europene, prin numărul locurilor de muncă pe care îl asigură, dar și prin oportunitățile de creștere pe care le oferă. În 2015, 92,8% din companiile ce activau în UE, în sectorul afacerilor non-financiare, aveau mai puțin de 10 persoane angajate, fiind micro-întreprinderi. La polul opus, doar 0,2% din afaceri au avut mai mulți de 250 de angajați, fiind clasificate companii mari.

Peste 23,4 milioane de IMM-uri activau în 2015 în cadrul sectorului afacerilor non-financiare din UE, arată Eurostat, având împreună peste 91 de milioane de angajați și generând valoare adăugată de aproape 4 miliarde euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *