Skip to content
Politică

Marile dueluri de duminică: orașele unde se anunță o luptă strânsă între PNL și PSD

PS News

Bătălie cruntă între PNL și PSD la marile orașe din țară. Cu doar câteva zile înainte de alegerile locale, lupta dintre candidații PNL și social-democrați se menține una extrem de strânsă în orașe precum Constanța și Pitești. De cealaltă parte, în orașe mari din Transilvania precum Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu sau Baia Mare se cunosc deja marii câștigători ai alegerilor locale.

Iată între cine se vor da marile bătălii în țară:

Constanța

PSD merge la aceste alegeri pe mâna actualului edil al Constanței, Decebal Făgădău, pentru a conduce în continuare administrația orașului, pe următorii patru ani. Decebal Făgădău a devenit primar interimar în 2015, după demisia lui Radu Mazăre, iar în 2016 a câştigat funcţia de edil.

PNL îl susține pe senatorul Vergil Chițac, fost rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, care a candidat și la alegerile din 2016. La președinția Consiliului Județean candidează fostul deputat Mihai Lupu.

Ultimul sondaj pentru alegerile locale din Constanţa, realizat de IRES, relevă că lupta între cei trei candidați cu șanse reale la Primăria Constanța, Vergil Chițac, Decebal Făgădău și Stelian Ion este una mult mai strânsă decât varianta prezentată de liberali. În ceea ce priveşte Primăria Constanţa, sondajul arată că 26% din voturi merg către candidatul PNL, 21% de votanţi au ales candidatul USR, iar cel al PSD ar obţine 24%.

Totodată, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în perioada 2-9 septembrie, din totalul celor care și-au exprimat o opțiune de vot și au declarat că participă sigur la scrutin, 39,3% și-au exprimat intenția de a a vota cu candidatul liberal, Vergil Chițac, iar 31,7% cu social-democratul Decebal Făgădău. Stelian Ion ar primi 15,8% din voturi.

Pentru șefia Consiliului Județean, din partea PSD se va bate liderul organizației județene, Felix Stroe. Stroe a fost ministru al Transporturilor în Guvernul PSD-ALDE în perioada octombrie 2017 – ianuarie 2018.

Din partea USR-PLUS, la Primărie candidează deputatul USR Stelian Ion, membru în Comisia Juridică și avocat de profesie, iar pentru Consiliul Județean candidează Remus Negoi.

Pitești

PNL a ales să-l susțină, pentru funcția de primar al Piteștiului, pe un fost lider PSD și actual viceprimar, Sorin Apostoliceanu. La șefia Consiliului Județean Argeș candidează din partea liberalilor Emanuel Soare, prefect demis din funcție în luna august de către Guvern.

Social-democrații îl susțin pe Cristian Gentea, director general al Regiei Autonome Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN), pentru Primăria Pitești. La șefia Consiliului Județean Argeș, din partea PSD candidează liderul local Ion Mînzînă.

USR-PLUS îl susține pe deputatul Ionuț Moșteanu pentru funcția de edil al Piteștiului iar la șefia CJ aceștia merg cu liderul filialei județene a USR, Adrian Cârstea.

Cel mai recent barometru de opinie privind intenția de vot la alegerile locale în Piteșt indică o luptă strânsă între candidatul PSD și candidatul PNL. Astfel, Sorin Apostoliceanu, din partea PNL, este cotat cu 27,6% din voturile piteștenilor, în timp ce principalul contracandidat de la PSD, Cristian Gentea, cu 26,8%. Pe locurile trei si patru, la o distanță considerabilă se aflĂ candidatul USR, Ionuț Moșteanu cu 18,4%, respectiv Dănuț Dinu de la PMP cu 10,2%.

Iași

La Primăria Iaşi, actualul edil, Mihai Chirica, candidează pentru un nou mandat. Acesta a anunțat, în februarie, că va candida la alegeri, de partea liberalilor. Chirica a mai lucrat în Primărie din 2002 până în prezent ca director și viceprimar, ultima funcție fiind în perioada în care Gheorghe Nichita era primar. În 2016, el a ajuns edil, ulterior arestării lui Nichita pentru corupție. Mihai Chirica a fost exclus din PSD în 2018 pentru criticarea conducerii de atunci iar în februarie a aderat la PNL. Acum este liderul organizației municipale a PNL.

Liderul PNL Iași, Costel Alexe, care este și ministru al Mediului, candidează la Consiliul Judeţean. Acesta este la al doilea mandat de deputat, fiind activ ca parlamentar mai ales în Comisia pentru Mediu.

Din partea Alianței USR-PLUS, senatoarea Cosette Chichirău candidează la Primărie iar Marius Bodea, fost lider al organizației municipale a PNL Iași, intră în cursa pentru Consiliul Județean.

Marius Bodea a demisionat din PNL după ce Mihai Chirica a intrat în conducerea liberalilor de la Iași, și a fost ales să candideze pentru un nou mandat de primar. Ulterior, Bodea a intrat în USR.

PSD merge cu deputatul Camelia Gavrilă la Primăria Iașiului. Deputatul PSD a lucrat în trecut ca profesoară de limba română și a ocupat funcțiile de inspector școlar general și director școlar.

La Consiliul Județean, candidatul PSD este liderul organizației județene, Maricel Popa, actualul președintele al CJ.

Candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean Iași, Costel Alexe (PNL), îl conduce cu câteva procente pe actualul președinte, Maricel Popa (PSD), conform unui sondaj de opinie realizat la nivel local. Alexe, care este în prezent Ministrul Mediului, are 37% din preferințele ieșenilor care au o opțiune de vot, iar actualul deținător al funcției, Popa 32%, în timp ce candidatul USR-PLUS, Marius Bodea, e la 18%, se arată în sondajul de opinie. Cu alte cuvinte, bătălia pentru controlul Consiliului Județean Iași se dă între PSD și PNL.

Arad

Pentru funcția de primar al Aradului candidează 12 persoane, toate propuse de formaţiuni politice, potrivit Agerpres.

Din partea PNL intră în cursă actualul primar interimar, Călin Bibarţ, care a preluat mandatul de la Gheorghe Falcă, după ce acesta a fost ales europarlamentar.

La Consiliul Județean, liberalii merg în fruntea listei de candidați cu actualul șef al instituției, Iustin Cionca.

Senatorul PSD Mihai Fifor, preşedinte al organizației județene, candidează pentru prima dată pentru un mandat de primar al municipiului, din partea alianţei electorale cu ALDE și PNȚCD (Platforma Social-Liberală Creştină). La șefia CJ, alianța electorală îl susține pe social-democratul Ruben Budău.

USR-PLUS îl susține pe senatorul USR Adrian Wiener, medic şi coordonator al Spitalului COVID-19 Arad, pentru funcția de primar al Aradului. La șefia CJ, USR-PLUS îl susține pe Răzvan Anghel, de profesie inginer IT.

Potrivit unui sondaj Sociopol de săptămâna trecută, Călin Bibarț din partea PNL și Mihai Fifor din partea Platformei Social-Liberal Creștine își dispută primul loc. Călin Bibarț-PNL este cotat la 35%, cu 4 procente peste Mihai Fifor-PSLC (PSD, ALDE, PNTCD), cotat la 31%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *