Marile frici economice ale anului. Ce se întâmplă cu economia globală

Sursă foto: Facebook / Sellers Law Firm - Attorneys at Law

Economiştii se aşteaptă ca economia globală să crească şi anul acesta, însă ritmul să fie mai lent. Vorbim despre un optimism moderat, în primul rând din cauza situației din Israel și evident a războiului din Ucraina. Doi posibili factori de destabilizare economică global. Din acest motiv, economiștii se așteaptă că 2024 să fie un an greu, cu o creștere economică firavă.

Principala luptă va fi anul acesta tot cu inflația. Analiștii S&P Global Market Intelligence estimează o inflație anuală a prețurilor de consum la nivel mondial la 4,7% în 2024, în scădere de la 5,6% estimată în 2023 și un vârf de 7,6% în 2022. Prețuri sunt așteptate anul acesta în majoritatea regiunilor.

În corelație cu inflația, se estimează că PIB-ul real anual global va crește într-un ritm mai lent în 2024 – 2,3% față de aproximativ 2,7% în 2023 – deși puternic în unele regiuni inclusiv Asia Pacific va ajuta la evitarea unei aterizări forțe globale.

Analiștii S&P Global Market Intelligence prognozează o depreciere a dolarului american din cauza unei posibile încetiniri atât a creșterii economice reale din SUA, cât și a inflației, precum și de suprapunerea unui deficit de cont curent care, ca pondere în PIB-ul SUA, este nesustenabil de mare.

În același timp, se așteaptă ca yenul să se aprecieze față de dolarul american. Pe de alta parte, situația economică a Chinei este destul de tulbure în acest moment și sunt semne de îngrijorare pentru anul acesta, pe fondul crizei din sectorul imobiliar și a cereri interne fragile. China rămâne de urmărit în acest an, pentru că orice mic seism poate produce mari tulburări economice acolo, chiar cu impact global.

Principalul inamic al ecnomiei anul acesta va fi politicul. Factorii geopolitici vor rămâne o sursă importantă de risc și incertitudine din cauza alegerile importante care au loc într-un număr neobișnuit de mare de țări. Campaniile electorale vor stabili agenda politică în mai multe economii emergente importante, inclusiv în India și Indonezia în primăvară și în Mexic la jumătatea anului, alegerile pentru Parlamentul European fiind programate și în iunie. Incertitudinea cu privire la rezultatul alegerilor din SUA, împreună cu implicațiile politice, ar putea fi o piedică.

La noi, cu patru rânduri de alegeri ne așteptam a o creștere economică de 3,4% și o inflație sub 5%. O țintă extrem de ambițioasă pentru că acest val de scumpiri de la începutul de an va genera cu siguranță o creștere a inflației. Cât de mare, vom vedea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: