Skip to content
Politică

Marile schimbări politice ale anului 2020: trei partide au dispărut de pe scena politică românească

Inquam Photos / Octav Ganea

Anul 2020 a fost unul al marilor shimbări pe scena politică din România. Alegerile locale și cele parlamentare din decembrie au reprezentat lovituri năucitoare pentru trei partide politice: ALDE, Pro România și PMP.

ALDE

Apărut în politica mare după alegerile parlamentare din 2016, ALDE a fost un partener mai mic al PSD-ului în perioada sa de guvernare. Declinul ALDE coincide astfel deloc întâmplător cu declinul PSD. Pierderea guvernării și migrațiile politice din anul 2019 au fărâmițat partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu. Alegerile locale au dat lovitura de grație partidului, lucru care l-a determinat pe Tăriceanu să caute o barcă de salvare în altă parte. Partidul lui Ponta s-a dovedit a fi însă o alegere la fel de neinspirată. Din partener de guvernare, ALDE a dispărut cu totul din viața politică în doar 4 ani de zile. Odată cu sfârșitul ALDE, consemnăm și sfârșitul carierei politice a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Pro România

Pro România, la fel ca UNPR înaintea sa, a apărut în afara procesului electoral, născându-se direct în Parlamentul României. Această procedură reprezintă una dintre sincopele democrației autohtone, de vreme ce partide de genul acesta apar în Parlament fără să treacă prin testul alegerilor, lipsindu-le practic legitimitatea. Pro România nu a rezistat primului test electoral de acest fel, ieșind la fel ca UNPR, din Parlament după primele alegeri legislative la care participase. Fondat în 2018, Pro România a rezistat doar 2 ani de zile. Alegerile locale au reprezentat un prim indicator în acest sens, partidul lui Ponta obținând un scor mult mai mic decât cel vehiculat în majoritatea sondajelor de opinie. În final, lovitura de grație a venit după alegerile parlamentare, primele la care Pro România participase efectiv. La fel ca în cazul ALDE, sfârșitul Pro România duce la sfârșitul carierei politice a lui Victor Ponta.

PMP

Din multe puncte de vedere ieșirea PMP din Parlamentul României reprezintă o surpriză. Partidul înființat de Traian Băsescu în 2014 a trecut la limită pragul la alegerile din 2016. Ulterior a obținut câteva victorii notabile – cea mai importantă fiind la alegerile europarlamentare, acolo unde a trecut din nou pragul și a reușit să trimită reprezentanți în Parlamentul European. Treptat însă lucrurile s-au înrăutățit. Alegerile locale nu au furnizat vreo victorie majoră în ciuda faptului că Băsescu a candidat la Primăria Capitalei cu scopul de a resuscita partidului. La fel ca și pentru Pro România, PMP a primit lovitura de grație după alegerile parlamentare. Incapacitatea liderilor PMP de a forma o alianță electorală alături de PNL și eventual USR-PLUS a fost sinonimă cu înfrângerea în alegeri. PMP a ratat la limită pragul electoral de data aceasta. Eșecul PMP va duce cel mai probabil și la sfârșitul carierei politice a fostului președinte Traian Băsescu, acesta având pentru următorii ani însă funcția de europarlamentar. Rămâne de văzut dacă liderii PMP vor mai avea capacitatea de a reforma partidul și de a-l readuce în prim-planul scenei politice după alegerile din 2024.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *