Skip to content
Coronavirus

Marile teorii ale conspiraţiei despre coronavirus

facebook wuhan virus

Teoriile privind coronavirusul sunt interesante, elaborate şi asezonate cu argumente sofisticate, destinate să convingă auditoriul real şi mai ales pe cel virtual că nu este vorba despre oarece invenţii, ci despre descoperiri colosale pe care binevoitori (anonimi sau nu) le-au prelucrat pentru a fi oferite consumului rapid şi cât mai public, scrie adevarul.ro.

Care sunt conspirațiile?

Conspiraţia „implicării politice“. Carl Bergstrom, profesor la Universitatea din Washington şi specialist în domeniul dezinformării online, spune că “există acum operaţiuni în curs de desfăşurare pentru slăbirea democraţiilor şi pentru crearea convingerii că nu te poţi încrede în nimeni. Este tehnica “stropitorii” (cu propagandă, n.n) folosită mai ales de Rusia”.

Conspiraţia „complotului militar”. Sunt zeci şi zeci de exemple posibile, toate bazate pe existenţa unor laboratoare de biotehnologie care, dincolo de funcţiile lor medicale, ar fi controlate de militari în ideea de a pregăti în secret viitoarele arme biologice şi vaccinurile corespunzătoare pe care, evident, să fie singurii care să le deţină şi, astfel, să deţină controlul absolut.

“Armă chineză” – un site de extremă dreaptă, Zero Hedge, a publicat acest text unde ne asigură că virusul este creat de un om de ştiinţă chinez care lucra la Institutul de epidemiologie din Wuhan, dezăluind chiar identitatea, adresa de mail şi nr. de telefon al persoanei respective.

“Armă biologică americană” – Igor Nikulin, un expert în biochimie din cadrul armatei ruse şi fost membru al comisiei ONU pentru arme biologice şi chimice, relatează agenţia Novosti”, a afirmat că ar fi vorba despre o acţiune prin care americanii, prin consulatul de la Wuhan, au introdus transportul mortal în China.

Conspiraţia “spionilor hi-tech”. Primul nume vehiculat este cel al lui Danny Shoham prezentat  în Washington Times ca deţinător al unui doctorat în microbiologie şi, între 1970-1991, analist principal în cadrul serviciului de informaţii militare israelian pe domeniul războiului biologic şi chimic. Problema este că declaraţii lui sunt complet ipotetice: “Anumite laboratoare din cadrul institutului (Wuhan,n.n) au fost probabil angajate, la nivel de cercetare şi dezvoltare, în domeniul armelor biologice …În principiu, infiltrarea virusului s-a putut produce în urma unui accident sau a infectării întâmplătoare a unei persoane care a mers apoi în exterior.

Teza conspiraţiei este difuzată şi amplificată pe reţelele de socializare. Mizele sunt evidente şi enorme căci problema nu mai este una medicală, ci ţine acum de domeniul geopolitic deoarece, indiferent de ce se va întâmpla în continuare, deja se schimbă în profunzime o serie de relaţii între ţări, se arată ca niciodată de clar care sunt vulnerabilităţile naţionale în faţa unor crize şi, pe fond, care este capacitatea reală de pregătire pentru supravieţuirea unor naţiuni.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *