Marine Le Pen, în fața instanței. Un verdict de vinovăție i-ar putea distruge ambițiile prezidențiale

Sursa foto: Facebook - Marine Le Pen

Sondajele sugerează că liderul extremei drepte franceze Marine Le Pen este mai aproape ca niciodată de câștigarea președinției. Însă un proces care începe luni i-ar putea compromite viitorul politic, notează Politico.

Le Pen, partidul său, Adunarea Națională, și alte 26 de persoane – inclusiv actuali și foști parlamentari francezi și europarlamentari – sunt acuzați de deturnare de fonduri ale Parlamentului European prin ceea ce procurorii au numit un „sistem” de atribuire a contractelor de asistenți parlamentari unor persoane care lucrau mai degrabă la operațiunile partidului decât la afacerile Uniunii Europene, încălcând astfel normele UE. Presupusa schemă a avut loc între 2004 și 2016.

Le Pen a negat în mod repetat orice infracțiune.

Miza este enormă pentru candidata de trei ori la președinție. Dacă va fi găsită vinovată în urma procesului de două luni, ar putea primi o pedeapsă maximă de 10 ani după gratii și o amendă de până la 1 milion de euro. Deși o pedeapsă cu închisoarea de o asemenea durată este puțin probabilă, ea riscă, de asemenea, o interdicție de cinci ani de a candida pentru o funcție publică, ceea ce ar împiedica-o să candideze la alegerile prezidențiale din 2027.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: