Mario De Mezzo (PNL): Dezvoltăm învățământul dual, ca să avem viitor

Mario De Mezzo
Sursa foto: captură video

Liberalul Mario De Mezzo, recent numit prefect al județului Olt, prezent joi în emisiunea Puterea Știrilor, a vorbit despre prioritățile pe care le are.

El a punctat trei zone de interes: sănătate, digitalizare și educație. La capitolul educație a arătat că se îndreaptă spre învățământul dual, o carență a județului, și încearcă să dezvolte parteneriate cu operatori economici.

„La în zona de sănătate, digitalizare, am zis și la educație. Avem și activități prin școală duală, învățământ dual pe care încerc să-l dezvolt în parteneriat cu operatorii economici. Învățământul dual este una dintre carențele județului și vă spun de ce am fost și am vizitat toate companiile mari de pe platforma industrială din Slatina și am vorbit cu ele. Există media de vârstă la personalul de mentenanță. Asta înseamnă electricieni și mecanici, este de 50-55 de ani. Întrebarea pe care companiile au pus-o retoric și eu am luat cu mine această întrebare este ce vom face peste 10 ani când acești oameni vor ieși la pensie, pentru că nu avem cu cine să-i înlocuim, nu vin electricieni din spate, nu vin mecanici din spate, iar această meserie ajunge să fie pierdută ușor-ușor. Și atunci noi trebuie să dezvoltăm învățământul dual”, a spus De Mezzo.

Prefectul privește spre viitor și vrea să încerce să prevină migrarea, în timp, a platformelor industriale din Slatina, doar pentru că nu găsesc forță de muncă local.

„Slatina, de exemplu, are o platformă industrială bună, în care avem companii pe care avem companii puternice, care aduc venituri la bugetul local. Însă peste 10 ani, peste 15 ani, eu spun încă de pe acum că va exista riscul ca aceste companii să evalueze posibilitatea mutării companiei în altă parte, unde găsește forță de muncă, pentru că va fi prea scump să ofere salariile pentru meseriile acestea din care trebuie foarte mulți oameni”, a declarat liberalul.

Șahul – sport de dezvoltare a minții

Învățământul este o zonă de prioritate și de aceea se implică activ, a arătat prefectul de Olt.

„Deci, învățământul dual este o zonă de prioritate pentru mine și, de asemenea învățământul alternativ. Drept care uitați, vă spun și vă și invit. Luna viitoare voi organiza cu Prefectura, nu eu Mario De Mezzo, ca instituție a prefectului, voi organiza turneu de șah în Slatina, la care vor putea participa tineri, copii și adulți, atât din Slatina și din județul Olt, dar și participare națională și eu sper chiar internațională”, a mai spus el.

De Mezzo a insistat pe beneficiile unui sport precum șahul.

„Deci vom avea un turneu de șah pe care îl voi face cu Prefectura și îl voi dărui oamenilor, pentru că eu cred foarte mult, de exemplu, că șahul este un sport care ar dezvolta foarte bine copiii din Slatina și din județul Olt. (…) structurează mintea într-un fel deosebit și îți dă anumite abilități care te ajută în viață pe multe planuri, iar noi nu avem în Slatina, de exemplu, un club performant sau profesionist de șah. Eu mie mi-aș dori foarte tare ca în fiecare școală să existe un club de șah”, a precizat prefectul.

Invitatul Marinelei Angheluș e conștient de câteva minusuri în acest proiect al introducerii șahului în fiecare școală, dar crede că e important să începi de undeva.

„Probabil că nu e posibil și pentru că nu avem profesori, dar prin acest turneu eu voi demara planul pe care îl am de dezvoltare a acestui sport, de exemplu, și veți vedea că peste trei luni vom vorbi și vom vedea că va exista cel puțin un club de șah profesionist care să aducă elevi și peste 4 ani, 5 ani de zile să dea campionul național la șa”, a spus el.

Relații de colaborare

Prefectul de Olt a vorbit și despre relațiile pe care le are la nivel de Minister al Învățământului (deținut de PNL, n. red.), cu Inspectoratul școlar, ori și cu ceilalți factori implicați în învățământ.

„Da, și eu lucrez, am o relație foarte bună la nivel de minister, am o relație foarte bună, mă rog, mai puțin incidentul cu inspectorul general școlar, ca școlar, care l-a convocat în birou la dl. primar pe directorul colegiului, dar la nivel de inspectori și generali adjuncți. Am o relație foarte bună cu Inspectoratul școlar și instituțional, prin pârghiile pe care le-am, voi folosi atribuțiile Inspectoratului Județean Școlar atât pentru hub-ul IT, hub-ul de inovare prin tehnologie emergente, cât și pentru proiectul acesta cu clubul de șapte, ci Inspectoratul Școlar va fi un partener pe care eu îl voi avea”, a arătat De Mezzo.

Bani pentru investiții

La capitolul bani necesari pentru toate proiectele pe care le are, De Mezzo a precizat că Prefectura are un buget care acoperă salariile și cam atât, dar a punctat și faptul că nu este treaba instituției pe care o conduce să facă investiții. Totodată, a mai spus și de unde intenționează să facă rost de investiții pentruproiectele sale destinate învățământului.

„Ca să înțelegeți, (…) Prefectura are un buget de aproape 4 milioane de lei anul acesta, dintre care 3.000.600 aproximativ merg pe salarii. Deci avem bani de salarii și atât.”

„ (…) dar nici nu este treaba Prefecturii să facă investiții. Adică investiții fac Consiliul Județean și primăriile. Prefectura are alte atribuții, nu acelea de investiții, dar toate aceste proiecte pe care eu le voi face le voi face în parteneriat public-privat și voi găsi parteneri pentru fiecare dintre aceste proiecte, de la hub-ul de inovare, la turneul de șah, la învățământul dual și toate celelalte”, a spus prefectul liberal de Olt.

 

Autor

  • Susana Pletea

    Are o experiență de peste 25 de ani în presa românească. Și-a început cariera în radio, a continuat cu presă scrisă (reviste) și acum este parte din echipa PSNews. Bun comunicator, pasionată de cuvântul spus sau scris, are o aplecare spre natura umană și literatură fantastică. Pledează vinovată de curiozitate și entuziasm.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL