Mario Draghi cere reforme și investiții masive pentru redresarea economiei UE

Sursa foto: Mario Draghi

Uniunea Europeană are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de adoptare mai rapidă a deciziilor și de investiții masive, dacă vrea să mențină ritmul, din punct de vedere economic, cu rivalele sale – statele Unite și China, a declarat fostul premier italian Mario Draghi, cu ocazia publicării raportului mult așteptat privind competitivitatea blocului comunitar, transmite Reuters.

În luna septembrie 2023, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Mario Draghi, care în trecut a ocupat și postul de președinte al Băncii Centrale Europene, să vină cu propuneri prin care să poată fi revitalizată economia UE, în contextul concurenței venite din partea Chinei și SUA.

În deschiderea raportului, care are aproximativ 400 de pagini, Draghi a explicat că UE are nevoie de investiții suplimentare de 750 – 800 miliarde de euro (829 – 884 miliarde de dolari) pe an, de până la 5% din PIB – un nivel mult mai ridicat chiar și față de 1-2% din Planul Marshall pentru reconstrucția Europei după Al Doilea Război Mondial.

Deja statele membre UE au răspuns noilor realități, dar eficiența lor este limitată de lipsa coordonării, se arată în raport.

Nivelurile diferite de subvenții în statele membre UE afectează piața unică europeană, fragmentarea limitează nivelul necesar pentru a concura la nivel global, iar procesul de luare a deciziilor din cadrul UE este complex și lent, scrie Agerpres.

„Va fi necesar ca activitatea UE să se concentreze din nou asupra celor mai presante probleme, asigurând coordonarea politică eficientă pentru realizarea obiectivelor comune, și folosind actualele proceduri de guvernanță într-un nou mod, care să permită statelor membre UE care vor să se miște mai rapid să poată face asta”, consideră Draghi.

Ritmul de creștere a economiei UE a fost persistent mai lent decât al SUA în ultimele două decenii, iar China vine rapid din urmă. Decalajul este cauzat în principal de productivitatea mai scăzută.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: